Menu
A+ A A-

Zorg voor de Aarde

Wij worden momenteel uitgedaagd om de vruchtbaarheid van moeder Aarde terug te brengen naar de oorspronkelijke balans. 

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er weer een overvloed aan voedingsstoffen in onze gewassen gevormd wordt? 
Zodat groenten, fruit, vlees en eieren ons gezond houden, zoals het ooit bedoeld was?


OVER DE VRUCHTBAARHEID VAN DE AARDE:

1. Veehouderij

Door intensievere veehouderij worden er grote hoeveelheden kunstmest op het land uitgereden. Daardoor komt er teveel stikstof in in het grondwater, dat is dodelijk voor het bodem- en waterleven. Kunstmest is geen goed woord, want mest is natuurlijke humus. Kunstmest is chemische troep.
We staan op het punt van een nieuwe wereld, waarin we respect hebben voor alle levende wezens, zodat deze vorm van veehouderij niet meer nodig is. Vlees eten zal op den duur helemaal verdwijnen.

2. Bomen kap

Door massaal kappen van bomen en de aanleg van wegen is het vermogen van de grond om vocht vast te houden minimaal geworden. Wanneer het water eraf loopt, neemt het gegarandeerd de - vruchtbare - grond mee naar beneden. Willen de minerale zouten voor de planten beschikbaar zijn, dan moet de grondwaterstand hoog zijn. Alles wat de grondwaterstand doet zakken, zoals monocultuur of oververhitting van het aardoppervlak door kaalslag, zal dit proces verstoren. 
Zoals Victor Schauberger zei: "Wist de boer maar hoe belangrijk het bos is, dan zou hij het koesteren als zijn eigen leven". Zodra wijze mensen het weer voor het zeggen hebben op deze aarde, zullen miljoenen nieuwe bomen bijgeplant worden.

3. Ploegen

Het gebruik van ijzeren ploegen heeft een ontkrachtende werking op het grondwater en daarmee op de vruchtbaarheid van het land.
Wanneer de grond met een ijzeren ploeg wordt bewerkt, worden er door het afslijten ijzerdeeltjes in de bodem verspreid. Ijzer verstoort het magnetisch veld van de aarde. Hierdoor verliest het water in de bodem zijn natuurlijke spanning en zakt weg, waardoor planten er moeilijk nog bij kunnen. 
De kennis van de behoeften van Moeder Aarde zal ervoor zorgen dat er weer overvloedig gezonde gewassen geteeld kunnen worden, in samenwerking met de moeder natuur.

4. Bodemleven

Het omploegen heeft nóg een nadeel: vruchtbare grond ontstaat wanneer het dierlijke bodemleven intact wordt gelaten. Miljoenen kleine insekten en micro-organismen leven in de bodem, houden hiermee de bodem luchtig en hun uitwerpselen vormen weer vruchtbare voeding voor de planten. Een perfecte kringloop, die uiteraard niet door de moderne mens gerespecteerd wordt.
In de nieuwe tijd zullen wij weer samenwerken met alle levende wezens en hun aandeel in onze voedselvoorziening waarderen.

5. Kunstmest

Als laatste (alhoewel er natuurlijk nog veel meer aspecten zijn) het gebruik van kunstmest, waardoor het natuurlijke aardeleven verstoord wordt, de biodiversiteit afneemt en na een aantal jaren van intensieve gewassenteelt de grond nagenoeg dood achterblijft. 
Wanneer moeder aarde zich met onze hulp gereset heeft, is ons bewustzijn dermate toegenomen, dat we ten volle de natuurlijke manier van telen zullen benutten.

bos-water


Het inzicht dat de natuur perfect is en niet verbeterd kan worden, is van cruciale waarde voor ons - gezonde - voortbestaan.
De aarde is een levend wezen (onze moeder), waar wij mee verbonden zijn.

Wij kunnen zelf best veel doen. Hoe?

Dit kunnen wij allemaal

Wat kunnen we zelf doen om de vruchtbaarheid van de Aarde te bevorderen

 

Laat het donker donker. Dieren hebben voor hun welzijn ook donker nodig, net als wij. Doe 's nachts alle buitenverlichting uit. Ook voor onszelf is het belangrijk dat het "aardedonker" is als we gaan slapen, omdat er alleen voldoende melatonine (=slaaphormoon) gevormd kan worden voor een goede diepe slaap, wanneer het écht donker is. In woonwijken is het helaas de gewoonte om de straatverlichting de hele nacht aan te laten, zodat wij mensen veel moeite moeten doen om onze slaapkamers donker te maken. Energieverspilling op vele fronten, wanneer worden overheid/gemeentes nou eens wakker????

ONZE ACHTERTUIN

 Laat zo min mogelijk van je tuin bestraten zodat het water terug de aarde in kan. Laat de natuur zijn gang gaan. Bomen zijn belangrijk, plant er zoveel mogelijk. Neem bijvoorbeeld fruitbomen, dan heb je straks ook nog "een appeltje voor de dorst".

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wat wil je bestrijden? insecten? Beestjes in de tuin zijn heel belangrijk. Ze eten weer andere beestjes en ze houden de bodem los en gezond. Insecten worden alleen lastig wanneer de balans in de tuin verstoord is. Heb je een hardnekkige plaag in een plant of boom, haal die dan weg.

Overleg met je buren of jullie je schuttingen weg zullen halen. De "gangbare" bouwmarktschuttingen zijn geïmpregneerd met Wolmanzouten, een zeer giftige stof, die in je tuingrond en vervolgens het grondwater sijpelt. Leg samen een grote moestuin aan, samen ben je sterk.

Als bemesting zou je af en toe een zout/water oplossing kunnen gieten, goed voor de mineraalhuishouding.

Onkruid bestrijden? Onkruid bestaat niet. Brandnetels, paardebloemen, zevenblad, het zijn gezonde kruiden die we kunnen gebruiken in een soep, salade of groenteschotel. Brandnetels bijvoorbeeld staan erom bekend dat ze het bloed zuiveren en het lichaam ontgiften, dus als ze in de lente welig tieren in je tuin: doe er je voordeel mee. Lees eens een goed kruidenboek.

Gebruik tuingereedschap van koper. Door het gebruik van ijzeren gereedschap komen er kleine ijzerdeeltjes in de grond, die ervoor zorgen dat het grondwater zijn spanning kwijtraakt en naar beneden zakt. Daardoor kunnen de wortels van de planten het water niet bereiken.
Koperen tuingereedschap werkt lichter, prettiger en zorgt voor een gezonde tuin. Het zorgt voor een natuurlijke balans, waardoor overmatige groei van bepaalde plantjes en insectenplagen minder kans krijgen.
Je kunt prachtig koperen gereedschap bestellen bij www.kopersporen.nl.

 

plantschopjekopersporen

HET RIOOL

Gebruik voor het schoonmaken, in de wasmachine, voor het toilet en voor persoonlijke verzorging alleen biologisch afbreekbare produkten. Hoe schoner ons afvalwater, hoe minder zware chemische stoffen gebruikt hoeven te worden voor het zuiveren.
Bovendien: schoon, warm water alleen is van zichzelf al een goede reiniger.

  • Als wasverzachter is een klein scheutje natuurazijn ook goed; veel goedkoper en geen last van goedbedoelde bloemenluchtjes. Bovendien nemen handdoeken minder vocht op wanneer ze met wasverzachter nagespoeld worden, het legt een laagje om je wasgoed.
  • Er hoeven geen wc-blokken in je toilet te hangen, dit heeft de commercie bedacht maar is helemaal niet nodig. Maak 2 keer per week je toilet schoon met heet water en wat schoonmaakazijn of biologische wc-reiniger en een stevige wc-borstel.

BOODSCHAPPEN DOEN

Koop als het even kan je groenten, fruit en brood bij de natuurwinkel. Biologische teelt is aanzienlijk minder belastend voor de aarde.

 Koop je levensmiddelen 'los', of in papieren zakjes en vermijd zoveel mogelijk plastic verpakkingen. De 'verpakkingsvrije supermarkt' komt er trouwens ook aan.

  • Eet groenten en fruit van het seizoen. Zomergroenten zoals sla uit de kas zijn vaak belast met nitraat en hebben, doordat ze zonder zonlicht opgroeien, minder voedingswaarde. Bovendien zijn zomergewassen verkoelend, waardoor je bij gebruik in de winter last van kouwelijkheid kunt krijgen.
  • Neem je eigen boodschappentas mee. Er zijn ook van die handige opvouwbare tasjes (o.a. Blokker). Zo hoef je geen plastic tasjes van de winkel te gebruiken. Je mag een winkelbediende die klakkeloos, ongevraagd, je spullen in een plastic tas stopt, daar gerust op aanspreken.

Koop niet meer dan je voor de komende dagen nodig hebt, zodat je minder weg hoeft te gooien.

De t.h.t. datum op verpakte voedingsmiddelen is een richtlijn; vaak is het ook lang erna nog prima te eten, test dit gewoon zelf.

Wanneer je vlees eet, eet alleen vlees van koeien die op natuurlijke wijze geleefd hebben: veel buiten, grazend op weiden met klaver. We kunnen onze eiwitten en vetten ook uit andere bronnen verkrijgen: noten, zaden, pitten, granen en eieren (eieren uiteraard van kippen die op natuurlijke wijze buiten hebben geleefd, zodat de goede verhouding omega 3/6 in de dooier gevormd wordt).
Vee dat buiten gehouden wordt op de natuurlijke manier, met de kalfjes bij de moeders, maakt de aarde gezond: de grond wordt losgewoeld, voorzien van uitstekende mest en zo wordt de natuurlijke kringloop behouden. Voor biologisch/dynamisch varkens- en kippenvlees geldt hetzelfde. Eet vooral ook het gezonde vet en ingewanden!

  • Al onze gebruiksvoorwerpen en voeding vinden hun oorsprong in grondstoffen uit de aarde. Bedank Moeder Aarde elke dag voor haar gulle gaven!


Copyright J. van Rossum - Niets uit dit artikel mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de schrijver.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN