Menu
A+ A A-

Zout toepassingen

Eenvoudig thuis te maken met bergkern zout en -halietbrokken.
Met deze huisapotheek kunnen dagelijkse ongemakjes natuurlijk opgelost worden.

Zout hemd

Een shirt in zoutwater (plm. 30g op 1 liter water) dompelen en goed uitwringen. Het vochtige hemd strak om het lichaam laten aansluiten – daarna een droog shirt erover, meteen in bed gaan liggen en warm houden. Verhoogt de stofwisseling en je begint flink te zweten. Uitstekende maatregel om te ontgiften! Daarna lekker uitrusten, want het is behoorlijk vermoeiend. Helpt ook bij koorts, dit kun je nog versterken door er een beker lindebloesemthee bij te drinken.

Zout sokken

30g zout in 1 liter water oplossen en hierin katoenen sokken natmaken, goed uitwringen en aantrekken. Daaroverheen een paar dikke wollen sokken aantrekken en een uurtje rusten zodat de zoutoplossing in kan trekken. Daarna de voeten lauw afspoelen. Bevordert de doorbloeding bij chronisch koude voeten, wintertenen, zweetvoeten en jicht.

Zout peeling

Voor een fluweelzachte huid. Na het douchen de nog vochtige huid licht met zout inwrijven, daarna lauw afspoelen. Nog beter lossen dode huidcellen op, wanneer je zout en argan- of andere goede olie 2:1 vermengt en je daarmee afschrobt. Deze peeling is ook kant-en-klaar bij mij te koop.

Zout voetbad

Strooi een handvol zout in een badje met warm water. Na 10 minuten de voeten licht droogdeppen en krachtig inwrijven met een halve ui. Daarna wollen sokken aantrekken en meteen in bed.  Helpt bij vermoeide en gezwollen benen, zweetvoeten, bevordert de doorbloeding.  Ga je meteen slapen, dan helpt het tegen slapeloosheid.

Zout water gorgelen

Gebruik een 1% sole (zout water) om te gorgelen. Helpt bij ontstekingen in de mond, verlicht bij keelontsteking en keelpijn. Bij herpes (“koortslip”) een beetje van deze sole met een wattenstaafje opbrengen. Dit kan even bijten! Wratten gaan nog sneller weg wanneer je wat van het zout-moddermasker (peloid) op de wrat doet en daar een pleister overheen. De hele nacht laten zitten en net zo lang herhalen tot de wrat weg is. De peloid is kant-en-klaar te koop in tube of pot.

Zout water inwrijven

Neem zout water en wrijf het op probleemplekjes op de huid, zoals na een muggebeet, of op wratten, en laat drogen. Helpt ook goed bij pijnlijke gewrichten.

Sole drinktherapie

Vul een pot met zoutkristalblokken tot de rand op met bronwater. Na plm. 1 uur heb je een verzadigde zoutoplossing van 26%. Van deze 'sole' neemt men dagelijks, op de nuchtere maag, een theelepeltje met een eerste glas water.
De zoutkristalblokken kunnen steeds weer met water bijgevuld worden, net zolang tot ze zich volledig opgelost hebben.
Stimuleert op de lange duur het afweersysteem en helpt bij spijsverteringsproblemen.

Anti-cellulite behandeling met zout

Maak een anti-cellulite olie: 100 ml arganolie, 5 theelepels 26% sole, van elk 5 druppels etherische cipres- en gemberolie vermengen. Masseer dit 1 of 2 maal daags in de probleemgebieden in. Werkt nog beter als je vooraf gemalen kristalzout in de vochtige huid masseert tot het opgelost is, daarna heet douchen en de olie inmasseren.
Het masseren heeft een nog veel groter effect wanneer je er een "Schröpfglas" voor gebruikt, ofwel een cupping glas: deze trek je vacüum op de huid, waardoor de bloedtoevoer gestimuleerd wordt en vet-en vochtophopingen makkelijker afgevoerd kunnen worden (zie internet).
Ook raden wij aan de ontslakking van binnenuit te stimuleren, door het dagelijks drinken van 2 koppen basische kruidenthee.

Neusspoeling met zout

Geeft verlichting bij bijholte-ontsteking, verkoudheid en hooikoorts. Vul een – liefst glazen – neusdouche met 1% sole (zout water oplossing, zie onderaan) en ga boven een wastafel staan. Met een vinger de bovenste opening afsluiten. Het andere uiteinde in een neusgat inbrengen, de mond openen en de vinger van de opening afnemen. Buig je hoofd richting het andere neusgat. Nu vloeit de sole door de neus en komt er via het andere neusgat weer uit. Daarna hetzelfde met de andere kant. Daarna neusgat dichtdrukken en de resterende sole uit de andere kant blazen. Herhaal zo vaak als gewenst, tot de neus helemaal droog is. Glazen neusdouche hier verkrijgbaar.

Zout water inhalatie therapie

Doe 5 eetlepels zout water in een heet stoombadje en inhaleer de stoom 5 – 10 minuten, met een handdoek over het hoofd. De ademhalingsorganen hebben ongeveer 30 minuten nodig om alle opgbouwde slijm en sekreties  te binden, waarna het uitgehoest kan worden. Kan vaker op de dag herhaald worden.

Zout ontgiftings-lichaamspeeling

Hiermee kun je eenvoudig in korte tijd ontslakken, waar normaal een meerdaagse vastenkuur voor nodig is. Doe 50 gram gemalen kristalzout en 50 gram arganolie (of neem kant-en-klare zoutpeeling) in een kom en roer goed. Ga op een lekker groot badlaken liggen en laat iemand je hele lichaam met het olie-zoutmengsel stevig inwrijven. Wikkel jezelf helemaal in de doek, dek af met een deken en laat minstens een half uur intrekken.
Omdat je cellen nu flink beginnen te werken, ontstaat er een aangename warmte, geniet ervan en ontspan.

Haarmasker met zout

Neem 100 ml goede olie (b.v. arganolie of amandelolie), 20 ml St. Janskruid in olie, 3 theelepels 26% sole, 3 druppels melisse-olie, 3 druppels lavendelolie, 2 druppels rozemarijnolie, 2 druppels jeneverbesolie en 2 druppels berkenolie (deze is erg duur, evt. weglaten). Doe alles in een fles, goed schudden. Liefst ’s avonds in de hoofdhuid masseren en ’s morgens wasssen met je gebruikelijke shampoo. Bij vet haar zo inmasseren, bij droog haar het haar eerst vochtig maken.Zorgt voor glans, volume, bevordert de doorbloeding van de hoofdhuid en voorkomt gespleten haarpunten en haaruitval.

Leverpakking

Neem een metalen bakje, vermeng daarin twee handenvol peloïd en een scheutje wonderolie (Castorolie). Breng aan op het gebied waar de lever zit (rechtsonder de ribbenkast). Omwikkel je middel met vershoudfolie (hier kan je misschien wat hulp bij gebruiken), daarna een katoenen doek erom heen Wikkelen. Vervolgens een goede hete kruik op de plek plaatsen en een uurtje rusten. Stimuleert en ondersteunt de lever bij het ontgiften, bevordert de doorbloeding in het spijsverteringsgebied. Maximaal 2 x per week toepassen.

Verjongings-zoutbad

Laat 400 gram badzout een half uur in een laagje water in het bad oplossen. Voeg dan 4 eetlepels honing toe en laat het bad verder vollopen, temperatuur 38 graden. Dan nog 2 liter volle melk erbij en een paar druppels etherische rozenolie. Melksuiker bevordert de aanmaak van collageen en elasthine en honing levert oestrogenen die de huid aanspannen. De rozenolie maakt er een luxe verwenbad van!

Oogbadje

Spoelen met 1% sole kan diverse oogproblemen verhelpen, bij regelmatig gebruik kan zelfs ver- of bijziendheid aanmerkelijk verbeteren (lees daarbij ook het Ankertje “Natuurlijk beter zien”).In elk geval geeft een oogspoeling na een drukke dag direkt een aangenaam zacht en ontspannen gevoel in de ogen.Vul het oogbadje tot net onder de rand met 1% sole. Buig je hoofd naar voren tot het oogbadje helemaal op de oogkas aansluit. Dan je hoofd naar achteren, oogbadje stevig aan blijven drukken en naar boven kijken. Met de ogen rollen, sluiten en weer openen, 1 minuut lang. Opnieuw vullen voor het andere oog.

Zoutkussentje

Voor warme of koude zoutomslagen, een oeroud huismiddel daar waar extra warmte of koude goed doet.
Bij stijve nek- en schouderspieren doet een warm zoutkussentje wonderen: de weldadige warmte ontspant de spieren. Eventueel vooraf aan een massage voor een effectieve doorbloeding. Verwarmen in de oven op 100 graden, ca. 25 minuten.

Een koud zoutkussen (half uurtje koelen in de diepvries) kan gebruikt worden bij zwellingen en ontstekingen. Bijvoorbeeld bij een sportblessure, zoals een verzwikte enkel, helpt het zoutkussentje onmiddellijk de zwelling en de pijn te verminderen. Elk gezin met sporters zou een zoutkussentje in huis moeten hebben.
Het zoutkussen is oneindig te gebruiken, het hoeft alleen af en toe in de zon gelucht te worden. Wel goed tegen vocht beschermen. Het zoutkussentje is in de webwinkel te koop.

Tandenpoetsmiddel

Geconcentreerde sole van 26% is een uitstekend middel om te tanden mee  te verzorgen: het voorkomt effectief tandsteen en cariës. Tevens maakt het de tanden weer witter en geeft het een frisse adem. Eventueel gebruik je het samen met je gebruikelijke tandpasta. (Het gebruik van tandpasta met fluoride moet ik afraden: dit veroorzaakt o.a. botontkalking en het effect m.b.t. tandbederf is nooit aangetoond).

Kristalzoutbad

Neem 1 kilo zout en los het op in heet water. Giet dit in een vol bad, het water op lichaamstemperatuur. Geen andere badprodukten gebruiken, ook geen zeep. Blijf ongeveer een half uur in het bad. Je kunt de ontslakkende en doorbloedende werking intensiveren door met een zachte borstel of luffa-handschoen te borstelen (altijd naar het hart toe). Laat na afloop zo mogelijk het water op je lichaam opdrogen en breng geen creme of olie op.
Je lichaam is nu flink aan het werk gezet en er vinden velerlei helende processen plaats. Daarom: een lekker warme badjas aantrekken en een half uur ontspannen gaan liggen.
Regelmatig zoutbaden nemen zuivert de aura van negatieve energie, transformeert stralingsbelasting en zorgt tevens voor een goede aarding.

Zout als koperpoetsmiddel

Maak een pasta van zout met citroensap om aanslag op koper, chroom en brons te laten verdwijnen. Breng het mengsel aan, laat 10 minuten inwerken, spoel schoon met warm water en poets met een zachte doek op voor een schitterende glans.

Moddermasker

Bij de zoutwinning blijft een modderachtige substantie achter, die veel mineralen bevat, de zogenaamde 'peloïd'. Dit wordt gemalen en met sole gemengd. Een échte mooimaker: het maakt dat de huid weer vocht vasthoudt, het reinigt de huid tot in de poriën, onreinheden worden opgeruimd en rimpeltjes worden minder diep. Tot slot mag je een strakkere huid en een frisse teint verwachten, wanneer je dit masker 1 à 2 keer per week gebruikt. Breng het masker dun aan op gezicht en hals, laat 20 minuten drogen en neem het af met water. Verkrijgbaar in de webwinkel in grote pot of tube.

Kristalzout ionisator of venevelaar

Vernevelaar, speciaal geschikt voor het gebruik van zoutwater, waardoor binnenshuis een “zeeklimaat” onststaat.De ultrasone trillingsfrequentie breekt de watermoleculen open en in de nevel die hierdoor ontstaat komen negatieve ionen vrij, die de positieve ionen (waarvan wij er teveel hebben, o.a. door apparatuur en mobiel) bindt. Deze zuivere lucht geeft merkbaar verbetering bij ziekten aan de luchtwegen, zoals astma, bronchitis, hooikoorts en bij huidziekten. In alle gevallen voorziet de vernevelaar je huis van een heerlijk schone, zuivere energetische atmosfeer.
Dagelijks 2 tot 3 uur nevelen is voldoende. Plus een uurtje in de slaapkamer voor het slapengaan, voor een heerlijke nachtrust. Verkrijgbaar via de webwinkel.

Hoe maak je een sole

  • 1% sole: 10 gram zout op 1 liter water, of 4 ml 26% sole op 100 ml water
  • 26% sole:  300 gram zout (halietbrokken) op 1 liter water

 

Alle toepassingen werken beter door

  • 2 tot 2,5 liter natuurlijk bronwater per dag drinken
  • zo weinig mogelijk geraffineerd zout gebruiken (zit o.a. in kaas, brood, vleeswaar, kant-en-klaar produkten)
  • verse, onbewerkte, biologische groenten en fruit eten, biologisch vlees en minder koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. 
  • voor uitgebreid voedingsadvies lees het Ankertje “Puur eten en leven”.
  • verlaag je levenstempo en neem regelmatig de tijd voor heerlijk ontspannende zoutbaden en massages ;-))


Copyright J. van Rossum - Niets uit dit artikel mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de schrijver.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN