Menu
A+ A A-

Hoge bloeddruk

Naar aanleiding van ondeugdelijk onderzoek in de vorige eeuw bestaat het dogma dat de consumptie van zout hoge bloeddruk veroorzaakt. Dat is de halve waarheid. Het zit zo:

Het onderzoek werd alleen op dieren uitgevoerd, de resultaten ervan werden klakkeloos naar mensen geëxtrapoleerd;
Er werden immense hoeveelheden zout aan de dieren verstrekt, 10 tot 20 maal meer dan ze normaal zouden krijgen;
Er werd geraffineerd zout (Natriumchloride) toegediend; er is nooit onderzoek gedaan naar hoge bloeddruk, met ongeraffineerd zout dat nog alle mineralen bevat.

Het advies om bij hoge bloeddruk (Hypertensie) zo weinig mogelijk zout te gebruiken, is niet alleen zinloos, het is zelfs gevaarlijk:
Zoutarm eten kan o.a. een verhoogde insuline-afgifte veroorzaken, waardoor diabetes en hart- en vaatziekten ontwikkeld kunnen worden.

Hoge bloeddruk wordt met name veroorzaakt door mineralengebrek:
Mineralen zoals magnesium, potassium en calcium - aanwezig in ongeraffineerd Bergkernzout - hebben een direkt verlagend effect op de bloeddruk.

In het kort.....
Het lichaam ziet geraffineerd zout ('keukenzout' uit de supermarkt en het zout in kant-en-klaar produkten) als een vergif, het stelt alles in het werk om er snel vanaf te komen. Omdat de overige mineralen ontbreken, moeten de nieren hard werken om dit giftige zout eruit te werken. Dat lukt maar ten dele: het overtollige zout maakt het lichaam onschadelijk door het te isoleren en het gebruikt hiervoor......lichaamsvocht. Dus letterlijk wordt de hoeveelheid lichaamsvocht verhoogd.Eén van de logische gevolgen: hoge bloeddruk.
(Literatuur: o.a. David Brownstein 'Salt, your way to health', Dr. Batmanghelidj 'U bent niet ziek, u hebt dorst!', Gabriele Zimmermann 'Heilen mit Wasser und Salz')

Natuurlijke ondersteuning

Gebruik ongeraffineerd zout, dagelijks verse (deels rauwe) groenten en drink voldoende water.

 • Drink dagelijks plm. 2 liter zuiver water;

 • Neem elke ochtend op de nuchtere maag een theelepel 'sole' in een glas water

 • Vermijd kant-en-klaar produkten (bevatten veel NaChl)
 • 
Let op: bij zéér hoge bloeddruk met 1 korreltje beginnen!

 • Medicijngebruik voor hoge bloeddruk en zoutwatertherapie werken elkaar tegen

 • Gebruik de 'goede vetten: géén goedkope zonnebloem- of soja-olie (zoals Becel), maar echte boter, extra vergine olijfolie en kokosolie

 • Lees ook de rubriek Gezondheidsnieuws, boordevol waardevolle tips voor gezond eten
 • 
Eet zelfgebakken en zelfgemalen speltbrood - overweeg de aanschaf van een graanmolen.
 • 
Gebruik dagelijks een flink glas sap van rauwe bieten en/of rauwe bleekselderij: dit zal de bloeddruk meteen verlagen.
 • De methoden om bloeddruk te meten zijn niet betrouwbaar - de bloeddruk wordt stelselmatig verkeerd afgelezen

 • Het is normaal dat bij het ouder worden de bloeddruk wat verhoogt

 • De drempelwaarden voor een gezonde bloedddruk zijn in het algemeen te laag gesteld, zodat zo'n beetje iedereen voor de heren medici in de 'gevarenzone' zit

 • Klop je hoge bloeddruk weg met EFT (Emotional Freedom Techniques).
 • 
Het gebruik van Stevia schijnt bloeddrukverlagend te werken. Neem wel ongeraffineerde! Sowieso: beter voor ons dan suiker.
 • 
Eet regelmatig een bordje (biologische) havermout, bijvoorbeeld als müsli of als zachtjes gekookte pap.
 • 
Wellicht is de manier van ademen te diep; de Buteyko-methode leert je om minder diep en minder frequent te ademen.
 • 
Raadpleeg eens deze link: www.uitdaging.net/gezond/waarden_hoge_lage_bloeddruk

 • Stop met het eten van tarwe en eet meer wortels, zoete aardappelen en rode bieten.
 • 
Stop ook met het eten van geraffineerde suiker en glucose-fructose stroop. Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot insuline-resistentie, wat direct in verband staat met hoge bloeddruk.

 • Gebruik de edelsteen Apatiet. Als edelsteenwater; als sieraad aan een hanger; op de huid leggen bij meditatie.

NB: Veel mensen krijgen naast bloeddrukverlagende middelen meteen maar statines, ofwel cholesterolverlagers, mee. Daar wordt hen dan fijntjes bijverteld dat ze deze 'de rest van hun leven zullen moeten slikken'. Pardon?! Statines geven na enige tijd zeer nare bijwerkingen, zoals vermoeidheid, geheugenverlies (dementie), spierkrampen/zwakke spieren, een algeheel gevoel van slapte. Trap er niet in: 'te hoog cholesterol' is een verzinsel, er worden miljarden mee verdiend, aangezien ze de waarden zodanig hebben vastgesteld dat iedereen boven de 50 ervoor in aanmerking komt!!! In plaats van het aanschaffen van een rollator en nóg meer medicijnen, raad ik aan de statines terug te brengen naar de apotheek. En een gezond eetpatroon te volgen.

Wil je weer genieten van smakelijk gezouten eten én van nieuwe levensenergie? Bestel nu het Bergkern zout in de webwinkel, en voor de bereiding van "sole" de halietbrokken.
 Voor het volledige verhaal over het ontstaan van hoge bloeddruk door zoutgebrek en overconsumptie van geraffineerd zout, lees mijn boek "Water en Zout - onmisbare bron voor gezond leven".

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN