Menu
A+ A A-

Maandstonde

Het is een natuurlijk fenomeen en we weten allemaal dat het er is, de vrouwelijke vruchtbaarheidscyclus. Toch rust er sinds jaar en dag een stevig taboe op de menstruatie.

handenmetbuik

Een ‘noodzakelijk kwaad’, zo typeren de meeste vrouwen hun maandelijkse bloeding. Naast lichamelijke ongemakken, zoals vocht vasthouden en pijnlijke borsten, kan er sprake zijn van een slecht humeur, of een gevoel van elk moment in huilen uit kunnen barsten. Het liefst willen we deze periode zo gerieflijk mogelijk doorkomen - zo verzekeren ons de commercials. We willen vooral ‘gewoon doorgaan met ons dagelijks leven en niets hoeven missen’. We schijnen te willen sporten, zwemmen, tot ’s avonds laat uitgaan en in flitsende discokleding dansen, zonder dat we zelf, noch iemand anders merken dat we ongesteld zijn.

ONZICHTBAAR MAKEN

In vroeger tijden werden vrouwen letterlijk als onrein bestempeld tijdens de menstruatie. Ze mochten dan bijvoorbeeld niet helpen bij het inmaken van voedsel, want dan zou het bederven.  In sommige culturen moeten vrouwen zich zelfs compleet afzonderen. Vrouwen zouden ook minder toerekeningsvatbaar zijn tijdens de periode. De boodschap is duidelijk: schaam je ervoor, verberg het, die menstruatie! Eén van de dingen die je dan kunt doen, is het gebruiken van tampons: zo maak je het onzichtbaar.

Tampons of uitwasbaar maandverband?
Ze zijn inmiddels zover ingeburgerd, dat jonge meisjes er niet eens bij stilstaan dat er ook andere mogelijkheden zijn, tampons.Maar eigenlijk zou elk meisje, dat voor het eerst menstrueert, een paar maanden katoenen, uitwasbaar maandverband moeten gebruiken. Zo kan ze precies zien hoeveel bloed er komt, hoe het ruikt en hoe het eruit ziet, want het menstruatiepatroon is voor elke vrouw anders. Op die manier kan een meisje een intieme band met haar eigen lichaam opbouwen en haar eigen cyclus goed leren kennen. En ontstaat er geen afkeer van de eigen lichaamsvloeistoffen.
Wasbare doekjes dragen aldus bij aan ons lichamelijk bewustzijn en welzijn. In plaats van ‘snel-snel-weg-ermee-in-het-toilet’ kan er een liefdevolle verbinding met je eigen lichaam gemaakt worden. Je kunt door maandverband te gebruiken duidelijk zien hoe je periode verloopt, van heftige bloeding in de eerste uren/dagen naar een gematigde bloeding en tot slot nog wat nadruppelen. Een gezonde menstruatie duurt niet langer dan 2 à 3 dagen.Een ander voordeel van wasbaar (biologisch) katoen is dat er minder vervelende luchtjes ontstaan. Hetzelfde geldt voor de met biologische katoen geproduceerde, niet gebleekte wegwerpmaandverbandjes en –tampons, deze zijn prettig wanneer je met vakantie gaat.

EEN MAANDELIJKSE REINIGING

In plaats van te verzuchten dat je alweer ‘ongesteld’ moet worden, kan je deze gesteldheid ook positief opvatten: de maandelijkse menstruatie is voor de vrouw één grote reiniging. Samen met het menstruatiebloed verlaten allerlei afval- en gifstoffen het lichaam. Wanneer een vrouw een bewuste verbinding met haar lichaam heeft, kan ze deze schoonmaak letterlijk voelen, alsof er een last van haar afvalt - op de weegschaal kan er tussen net vóór en net ná de menstruatie wel een kilo verschil te zien zijn.
Later, wanneer een vrouw in de overgang komt en stopt met menstrueren, moet ze zelf voor deze reiniging zorgen, door vaker een reinigingskuur te doen en dagelijks te reinigen, bijvoorbeeld met kruidenthee en zuiverder eten. Dit om te voorkomen dat het lichaam verzuurt, met allerlei (‘ouderdoms-‘)kwaaltjes als gevolg.Ook de link met de cyclus van het leven zelf – de menstruatiecyclus loopt gelijk aan de cyclus van de maan – is een belangrijk aspect om bij stil te staan. Er sterft een vruchtje af (nieuwe maan), er  wordt weer opnieuw aan de opbouw van een vruchtje gewerkt (volle maan). Daar mag je je als vrouw elke keer bewust van zijn, dat er potentieel nieuw leven in je groeit. Wat een welgesteldheid, wat een overvloed!
Jammer overigens dat vele vrouwen zich van deze cyclus totaal niet bewust zijn, omdat door het gebruik van de anti-conceptiepil hun natuurlijke menstruatie-cyclus onderdrukt wordt. De wens om uiteindelijk moeder te willen worden, wordt geheel met het hoofd genomen, ‘omdat ik de leeftijd er nu voor heb’, of ‘omdat we de hypotheek nu wel van 1,5 salaris kunnen betalen’......maar dat terzijde.


NATUURLIJKE MIDDELTJES BIJ KRAMPEN

Het lichaam, de baarmoeder, ontdoet zich tijdens de menstruatie van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Er is geen bevruchting geweest en de houdbaarheid van het slijmvlies is maar beperkt. Dus, opruimen maar. Dit proces, het losmaken en uitdrijven van het baarmoederslijmvlies gaat met spierkrampen gepaard en dit kan nogal pijnlijk zijn. Sommige vrouwen zijn echt een dag gevloerd!Hoe beter je voor jezelf zorgt, in de zin van gezond eten (geen c.q. minder suiker en granen), voldoende water drinken, lichaamsbeweging, buiten- en zonlicht en voldoende slapen, des te regelmatiger en gemakkelijker zal je menstruatie zijn.Gelukkig zijn er tal van natuurlijke remedies tegen menstruatiepijn. Zo is het drinken van gemberthee een goed idee, omdat gember het bloed verwarmt en daardoor dunner maakt. Het uitvloeien gaat dan makkelijker. Ook kamillethee en duizendbladthee kunnen hun dienst bewijzen, ze zijn tevens rustgevend. Ook is het fijn om even te gaan liggen met een hete kruik tegen de buik of beter nog, een verwarmd zoutkussentje: de mineralen hebben een verwarmend en pijnstillend effect en zullen het op gang komen van de bloedstroom bevorderen.

VAN WELK MATERIAAL ZIJN MAANDVERBAND EN TAMPONS GEMAAKT?

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en tevens het dunste en makkelijkst doordringbare. Dit geldt in het bijzonder voor het kwetsbare gebied rond en in de vagina. Daarom is het zo belangrijk welke grondstoffen in tampons en maandverband gebruikt worden, want stoffen die in contact komen met de huid, worden rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen (terwijl anderzijds dát wat we eten, eerst wordt afgebroken door slijmvliezen en maag en daarna grotendeels uitgescheiden). De gemiddelde vrouw gebruikt zo’n 17.000 tampons gedurende haar leven. Tel daarbij op de talloze maandverbandjes en de (ons door de industrie opgedrongen als hoognodige ‘dagelijkse hygiëne’) inlegkruisjes en het begint je te duizelen. Je zou dus graag willen weten waar die dingen van gemaakt worden. Nou, dan kan je lang wachten, want fabrikanten van tampons en maandverband hoeven dit niet op de verpakking te vermelden. Waarom niet? Omdat deze producten onder de ‘medische hulpmiddelen’ vallen.....menstruatie is een ziekte!?
Wat ze ons vertellen is dat er schuim in verwerkt wordt en verder nog een samengestelde laag vezels, die 10 maal zijn eigen gewicht kan bevatten, that’s it.
Maar nu de werkelijkheid: elk conventioneel verbandje bevat het equivalent van 4 plastic zakken! Dit alleen is al zeer verontrustend, gezien het feit dat plastics chemicaliën als BPA en BPS bevatten, die - hou je vast - embryonale ontwikkeling verstoren en in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, hartziekten en kanker. Het zachte, ‘comfortabele’ laagje om tampons (waarvoor de verleidelijke term ‘silk touch’ gebezigd wordt) bevat phtalaten, chemische stoffen die gebruikt worden als weekmaker in plastics. Ze kunnen hormonale functies in ons lichaam verstoren doordat ze het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Ze tasten tevens lever, nieren en immuunsysteem aan. Tampons nemen zo ook, behalve het bloed, een groot deel van het beschermende vaginale slijmlaagje mee. Dit veroorzaakt een vervelend, droog gevoel, bemoeilijkt het inbrengen van een nieuwe tampon en zorgt ervoor dat ziektekiemen veel gemakkelijker het lichaam binnendringen. Ook het gebruik van inbrenghulzen valt af te raden; ze kunnen kleine wondjes veroorzaken en het plastic laagje heeft natuurlijk dezelfde nadelen als de tampons zelf (phtalaten).
Maandverband bestaat uit gevaarlijke en absurd overbodige componenten, zoals stoffen die geurtjes neutraliseren (‘NEW, with odour neutralising ActiPearls’.....) en kunstmatige parfums, chemische kleurstoffen, polyester, polyethyleen, polypropyleen en propyleen glycol; stoffen die hormonale verstoringen, kanker, geboortedefecten, een droge vagina en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.
Vrouwen moeten zich realiseren dat ze door de industrie gehersenspoeld worden: tussen je benen moet het 24 uur per dag naar bloemetjes ruiken. Een chemische nep-bloemetjesgeur. Een gezonde vaginaflora verspreidt een zachtzoet, aards luchtje. Een heerlijk luchtje, jou luchtje. Niet wassen met zeep of douchegel, even spoelen met warm water en schoon ben je.

SUPERABSORBEREND, GEEN GOED IDEE

Een tijd geleden werden we opgeschrikt door  de ziekte TSS, ofwel Toxic Shock Syndrome, veroorzaakt door de groei van bacteriën bij het gebruik van tampons. Wanneer je symptomen zoals plotselinge hoge koorts, overgeven, diarree, lage bloeddruk, uitslag op handpalmen en voetzolen, spierpijn en rode ogen krijgt, zoek dan meteen medische hulp. Voorkómen kan ondermeer door niet de superabsorberende, maar kleinere tampons te nemen, ’s nachts gewoon maandverband of katoenen verband te gebruiken en regelmatig (minimaal elke 4-6 uur) de tampon de verwisselen.

NOG MEER GEVAREN

De gebruikte synthetische stoffen en plastics verminderen voorts de hoognodige ventilatie, je krijgt een broeikaseffect. Warmte en vocht worden vastgehouden en dit vergroot de kans op vorming van schimmels en bacteriën. Dit wordt nog versterkt door het dragen van synthetisch ondergoed. Veel vrouwen hebben dan ook chronisch last van jeuk, witte vloed c.q. afscheiding en schimmelinfecties.
Tampons en verbandjes worden gebleekt, om ze hun ‘zuivere’, helder witte uiterlijk te geven. Voor dit doel wordt gewoonlijk chloor gebruikt, dat ondermeer het giftige dioxine in het lichaam kan vormen. Voor deze stof geldt géén veilig niveau van blootstelling! Zelfs kleine hoeveelheden ervan kunnen worden gelinkt aan abnormale celgroei door het hele lichaam, onderdrukking van het immuunsysteem, hormonale - en schildklier verstoring en abnormale weefselgroei in de buikholte en voortplantingsorganen (zoals endometriose).
Nog even volhouden, we zijn er nog niet. Conventionele menstruatieproducten - voor zover ze katoen bevatten en dat is steeds minder het geval - bevatten pesticiden. Katoen wordt, zoals bekend, tijdens de teelt voortdurend zwaar met pesticiden besproeid. Daarbij, aangezien zo’n 94% van de katoenproduktie GMO is, zullen de meeste produkten genetisch gemanipuleerde katoen bevatten.
De meeste producten worden echter gemaakt van voornamelijk rayon, viscose en houtcellulosepulp – niet van (duurder) katoen. Deze synthetische materialen worden toegepast vanwege hun zeer hoge absorptievermogen, met de reeds genoemde gevaren van TSS en vaginale disbalans tot gevolg.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme plastic afvalberg, veroorzaakt door  miljoenen en miljoenen wegwerp tampons, –verbandjes, -plastic inbrenghulzen en plastic verpakkingen.......

KEUZE TE OVER, MAAR GEEN INFORMATIE

Alarmerende feiten, over deze vrouwelijke hygiëneproducten die in talloze varianten, in vrolijk gekleurde verpakkingen op de winkelschappen liggen! Vanwaar toch die ENORME keuze...en er wordt elke dag wel weer een nieuwe variant bijverzonnen. Echter, tot dusver is er géén onderzoek verricht naar de potentiële gezondheidsgevaren van de stoffen waarvan ze gemaakt zijn.
Deze vind ik wel 'grappig' (al is het om te huilen): Wat we van de grootste tamponfabrikant wél mogen weten, is dat HET DOOSJE WAARIN DE TAMPONS VERPAKT ZIJN, gemaakt is van ‘karton afkomstig van bossen geteeld op verantwoorde wijze, gerecycleerd papier, min. 75%’.

ALTERNATIEVEN? YES!

Ze zijn er wel, maar nog niet tot de grote massa doorgedrongen: duurzame, jarenlang herbruikbare producten voor de maandelijkse hygiëne. De reeds eerder genoemde uitwasbare biologisch katoenen bandjes zijn er als maandverband en als inlegkruisje, in allerlei soorten en maten, in naturel of in hippe kleurtjes. Na gebruik in koud water weken en aan het eind van de periode uitwassen op 60 graden. Hoezo veel werk of gedoe? Nou ja, eerlijk is eerlijk, een klein beetje meer gedoe ;-) Gemiddeld gaan deze katoenen bandjes 10 jaar mee. Ze zijn heerlijk zacht en comfortabel in het dragen, je wilt nooit meer zo’n pak synthetische ellende kopen als je dit eenmaal ervaren hebt.

Ook voor tampons is er een milieu- en gezondheidsvriendelijk alternatief; de menstruatiecup (bijvoorbeeld de Lunette). Een siliconen bekertje, met een klein steeltje eraan. Dubbelgevouwen wordt het ingebracht als een reguliere tampon, het bloed wordt keurig opgevangen en wanneer het tijd is om het te legen, wordt het aan het steeltje uitgetrokken. Leegkiepen, schoonspoelen en weer inbrengen. Na afloop van de menstruatie wordt hij even uitgekookt. Zo’n cup gaat óók gemiddeld 10 jaar mee, naast het milieu sparen deze producten dus ook je portemonnee!

NIEUW BEWUSTZIJN

Het feit dat we niet mogen weten waarvan een zo’n frequent gebruikt produkt als maandhygiëne wordt gemaakt, zegt genoeg. De meeste vrouwen wíllen het niet eens weten. De kop-in-het-zand methode, zeg maar. Of “als het echt zo erg zou zijn, mocht het niet verkocht worden”. Deze opmerking wil ik nooit meer horen! Want de belangen zijn groot in de farmaceutische industrie; zieke mensen zijn hun bron van inkomsten.
Maar alles komt nu open en bloot te liggen en wij mensen gaan andere keuzes maken. We accepteren geen leugens en geheimhouding meer. Eerlijkheid en openheid, over onze voeding, onze kleding, onze gebruiksartikelen en de lucht die we inademen.
Eens zullen wij ons niet meer voor kunnen stellen, dat we zo onnadenkend onze leefomgeving belastten met kilo’s  wegwerp maandhygiëne. Eenmaal doorgedrongen tot het collectief bewustzijn, zullen ook de grote fabrikanten met natuurlijkere producten komen. We kunnen ze wel een handje helpen: laten we deze boodschap verspreiden, op naar een schonere wereld!

Copyright J. van Rossum - Niets uit dit artikel mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de schrijver.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN