Menu
A+ A A-

Gezondheidsweetjes

OVER VOEDING EN GEZOND LEVEN
-  ELKE MAAND EEN UPDATE

November 2015/2 - Zaterdag allemaal de pinpas thuislaten!

A.s. Zaterdag is het weer pinloze zaterdag. Om mensen ervan bewust te maken dat ons contante geld aan het verdwijnen is, c.q. het ons steeds lastiger wordt gemaakt om iets contant te betalen. Doe je mee zaterdag??

Voor meer informatie over dit initiatief: http://handjecontantje.org/

November 2015 - Zwarte Piet - Waar hebben we het 'in hemelsnaam' over?!

Dit is niet echt 'gezondheidsnieuws', echter aangezien ik merk hoeveel mensen zich hier écht druk over maken (daarbij geholpen door de media!), vind ik het toch belangrijk genoeg om het erover te hebben: 'onze eigen' Zwarte Piet.

Johan Oldenkamp heeft hier een belangrijk inzicht over. Zo klaar, helder, duidelijk! Na het lezen daarvan kan je spontaan het schaamrood op de kaken krijgen dat je zó ver van de oorspronkelijke kennis verwijderd bent. Lees en maak anderen ook wakker, deel met iedereen die je kent: http://www.pateo.nl/PDF/PateoPediaPaper07_nl.pdf

En: Prettig Sinterklaasfeest!!!

Oktober 2015 - Zeezout zit vol plastic

Wanneer ik vertel dat Bergkernzout een van de beste zouten is die je kunt gebruiken, doe ik dat, zoals iedereen die 'handel drijft', ook voor eigen gewin. Maar er is, buiten alle andere redenen die ik aangeef waarom dit zout zo fantastisch is, nóg een goede reden om ervoor te kiezen.

Wat ik al langer vermoedde, is nu via onderzoek bevestigd: De zee, en dus het zout wat eruit gehaald wordt en de vissen die eruit gevangen worden, zit vol met minuscule deeltjes plastic. Dat dit niet zo goed is voor onze gezondheid, lijkt me duidelijk! Overigens zijn in mijn webwinkel glazen drinkflessen te koop, die het gebruik van plastic waterflessen overbodig maken. De plastic flesjes die dagelijks in grote hoeveelheden gedumpt worden en deels in de natuur terechtkomen, zijn voor een groot deel de oorzaak van de 'plastic soep' in de zee.
Laat je vooral ook niet misleiden door de romantische term 'Keltisch zeezout'. Het gaat hierbij gewoon om zeezout, punt.
Link naar het artikel over plastic in zeezout: http://www.ninefornews.nl/reden-tot-bezorgdheid-ons-tafelzout-zit-vol-met-plastic/


Juni 2015 - LEZING PUUR LEVEN DOOR JOSEFIEN

A.s. dinsdag 30 juni 2015, geef ik een lezing over Puur Leven. De waarheid over zout, het onderste uit de kan over water en nog veel meer gezonde informatie. Tevens gaan we als afsluiting een energetische oefening doen, waardoor je ontspannen en vol energie weer naar huis gaat.

Tijd: 20.00 - 22.00 uur, locatie: Curves Elst, Europaplein 39, Elst, curveselst.nl
Bijdrage: € 5,00. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Mei 2015 - POMPOENPITOLIE - GOED VOOR ONS ALLEMAAL

De pitten van pompoenen staan bekend om hun hoge gehalte aan selenium en vitamine E. Je kunt ze zo eten, maar de koudgeperste olie ervan is ook op vele manieren te gebruiken: in salades, over warme groenten, om mayonaise mee te maken. In elk geval, de prachtige groene kleur zal van elk gerecht iets bijzonders maken.
Van pompoenpitolie is aangetoond dat het vergroting van de prostaat (hyperplasie) voorkomt. Ook klachten als blaasontsteking, slechte nierfunctie, artritis en te hoge bloeddruk worden gunstig beïnvloed. Dit vanwege de vaatverwijdende eigenschappen van de olie. Het immuunsysteem krijgt er ook een oppepper van en de leverfunctie verbetert, daar zorgt de stof arginine voor.
Neem een goede kwaliteit biologische, koudgeperste olie in een donkere fles.

 

April 2015 - WORKSHOP FAMILIE-OPSTELLINGEN 1 JUNI 2015

Familie-opstellingen
Een familie is een groep mensen die samen een 'systeem' vormen. De plek die we innemen in het gezin waarin we geboren zijn, is van groot belang voor ons geluk en welzijn. Jou familie, ook al zie je elkaar nooit, vormt de basis van je bestaan. Problemen in je leven hebben dan ook vaak hun oorzaak in bijvoorbeeld afgewezen worden (of denken dat dat zo is) door je familieleden. In een familie-opstelling kan, zonder dat familieleden zelf aanwezig zijn, duidelijk worden wat er werkelijk speelt. Dit heeft een diepgaand helend effect op alle betrokkenen.
De mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt bijvoorbeeld een opstelling doen: bij een conflict op je werk; wanneer je een lastige beslissing moet nemen; een jeugdtrauma; een innerlijke blokkade, en nog veel meer. De methode werkt zuiver en diep, direct in het energetisch veld en de heling werkt maanden door.
We doen opstellingen op 2 manieren: In een persoonlijke sessie. En in workshops, waarbij je zelf een vraag in kan brengen, of waarbij je 'representant' bent voor anderen.

Workshop familie-opstellingen 1 juni 2015 19.00 - 21.30 uur.
Adres: Voorweem 20, Valburg (Regio Nijmegen/Arnhem)
Deelname € 25,00 p.p. Maximum 8 deelnemers. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maart 2015 - WORKSHOP INNERLIJKE RIJKDOM -2-

 

Workshop innerlijke rijkdom

De workshop omvat 3 cursusavonden waarin je gaat leren:

  • Op je intuitie te durven vertrouwen
  • De energie in je lichaam te ervaren en te sturen
  • Chakra’s te harmaniseren Voor een betere gezondheid
  • Contact maken metje innerlijke gids
  • Meegaan met de verandelingen die op aarde gaande zijn
  • Het leven voller en meer ontspannen te ervaren

We werken met geleide visuaisaties, energetische — en ontspanningsoefeningen. Deze kun je ook thuis regelmatig beoefenen. Tevens geef ik heldere uitleg over hoe in ons wonderlijke universum all met alles verbonden is. Bewustwording is een selieuze aangelegenheid, wel vind ik het belangrijk om er op een speelse, leuke manier mee om te gaan. We maken er gezellige avonden van, waar je reikhalzend naar uit gaat kijken.

Het aanlal deelnemers is maximaal 6. Zodoende is er ook tijd Voor het inbrengen van de dingen waar jij zoal tegenaan loopt.

Elke deelnemer krijgt een fraaie culsusmap aangeboden, met de oefeningen en de theorie in het kort, als naslagwerk.

  • Dinsdag 12 mei 19.30 — 21.30 uur
  • Dinsdag 19 mei 19.30 — 21.30 uur
  • Dinsdag 26 mei 19.30 — 21.30 uur
  • Vanaf 19.00 staan koffle en thee klaar

Locatie: Voorweem 20, 6675ED Valburg

De workshop kost in totaal € 40,00, inclusief de cursusmap.

Voor informatie en aanmelden: Josefien van Rossum,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.klarion.nl

 
 

 

 

 

 

 

 


Februari 2015 - HUISMIDDELTJE TEGEN ROOS (DIE VERVELENDE DAN)

Heb je last van schilfers op je hoofdhuid, wat in de volksmond 'roos' heet, dan is het in elk geval zaak om uit te zoeken waaróm de balans verstoord is. Zie het als een extra uitlaatklep van je lichaam om overtollige afvalstoffen af te voeren, omdat andere afvoerkanalen al overbelast zijn. Tijd om wat gezonder te eten, meer water te drinken en meer te bewegen dus!
Wil je er snel vanaf, ga dan in elk geval geen anti-roos shampoo van de supermarkt of drogist gebruiken. Deze lijken wel snel te helpen, maar drogen de hoofdhuid vreselijk uit en maken de kwaal op den duur alleen maar erger.

Probeer dit huismiddeltje eens: Aan 25 ml amandelolie voeg je 10 druppels etherische patchouli olie toe. Dit masseer je flink in de hoofdhuid en laat je dan een uurtje intrekken. Was dan je haar op de normale manier, met een natuurlijke shampoo.
Eventueel een week later herhalen.


Januari 2015 - KLARION ORGANISEERT TWEEDE WORKSHOP!

Mijn missie om mensen over gezond leven te onderhouden, heeft zich uitgebreid. De energetische kant hiervan heeft momenteel mijn volle aandacht en heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een workshop: Innerlijke Rijkdom.
Doel van de cursus is o.a. beter in je vel zitten, de kracht van energie en intentie ervaren, contact maken met je innerlijke gids en oefeningen om op elk moment van de dag je balans te hervinden.


De workshop vindt plaats in Valburg en beslaat 3 avonden met energetische oefeningen en veel verhelderende informatie.
Data: 12,19 en 26 mei 2015.
Tijd is 19.30 - 21.30 uur, vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.
Kosten zijn € 40,00 voor de 3 avonden, inclusief cursusmap.
Aantal deelnemers: maximaal 6

Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., daarna krijgt u een bevestigingsmail met betalingsinformatie en locatie.

 


December 2014 - OIL PULLING, EEN SIMPELE REINIGINGSKUUR

Afkomstig uit de Ayurveda, waar het al duizenden jaren in gebruik is, het 'olietrekken'. Een eenvoudige, doch zeer doeltreffende manier om bacteriën en gifstoffen uit je lichaam te trekken. Kleine kwaaltjes kunnen er spoorslags door verdwijnen, en op de langere termijn ook chronische klachten. Je tanden kunnen witter worden, tandbederf vermindert, hoofdpijn en migraine verminderen, huidklachten verbeteren en het helpt in elk geval zeer effectief tegen een slechte adem!

Hoe werkt het? Je neemt 's morgens, meteen na het opstaan en voordat je wat gegeten hebt, een eetlepel olie in de mond. Dit houd je gedurende 15 à 20 minuten in je mond in beweging: je perst het tussen de tanden door en beweegt de olie door de mond heen. Daarna in zijn geheel uitspugen, dit zou een wit/gele massa moeten zijn, die vol zit met afvalstoffen. Je kunt dan nog je mond goed naspoelen met (lauw) water en het beste is even de tanden te poetsen.

Neem een goede kwaliteit, koudgeperste olie zoals sesamolie, hennepolie of walnootolie. Zelf gebruik ik koudgeperste hazelnootolie; de lekkere smaak van welke olie ook zorgt ervoor dat het goed te doen is op de nuchtere maag.


November 2014 - WELKE SHAMPOO IS NOG 'VEILIG'?

In deze rubriek heb ik al diverse keren melding gemaakt van stoffen in je dagelijkse verzorgingsprodukten, die je beter kunt vermijden. Zoals Sodium Laureth/Lauryl Sulfate (SLS), wat aan vrijwel alle shampoos en douchegels wordt toegevoegd. Het schuimt zo lekker en maakt zo goed schoon.....Maar het spulletje irriteert ook de huid en zorgt op de lange termijn dat je huid van binnenuit volledig uitdroogt.
Nu zijn er veel van dit soort stofjes die het daglicht niet kunnen verdragen, niettemin in verzorgingsprodukten en voeding aangetroffen worden. Als je 'geluk' hebt, staat dat op de verpakking vermeld, maar vaak worden er zulke misleidende pseudoniemen gebezigd, dat je als consument niet kunt weten waar het nu precies om gaat.
bodybutter

Ik vond een website waar e.e.a. goed en duidelijk uitgelegd wordt.
Steek hier je licht maar eens op :
www.warenwelenwee.nl


Oktober 2014 - Hennep, bij diverse kwaaltjes inzetbaar

Begin vorige eeuw hebben 'de machthebbers' besloten dat hennep verboden was voor ons. Daar hadden ze, zoals bij alle verboden, veel belang bij! (Ze verdienen liever miljarden met hun farmaceutische gifrommel dan dat ze werkelijk begaan zijn met onze gezondheid).
Hennep, om precies te zijn hennepzaadolie, blijkt namelijk uitstekende genezende eigenschappen te hebben. De lijst is te lang om hier op te sommen, maar denk bijvoorbeeld aan: migraine, slapeloosheid, artritis en andere gewrichtsaandoeningen, diverse vormen van kanker, blaasontsteking....eigenlijk elke vorm van ontsteking in het lichaam zal verbeteren en zelfs helemaal verdwijnen bij dagelijks innemen van enkele druppels hennepzaadolie, ook wel meditwietolie genoemd.
Dit geschenk van de natuur aan ons is eenvoudig te bestellen via internet.

 


September 2014 - Resistent zetmeel, gezond en slankmakend

Sinds jaren wordt ons overmatige consumptie van aardappels, pasta en rijst afgeraden. We zouden er dik van worden, want ze bevatten veel koolhydraten. Dat ligt iets genuanceerder!
Gebleken is dat deze koolhydraten 'resistent zetmeel' bevatten, d.w.z. een onverteerbaar soort zetmeel, die nutteloos is voor onze enzymen. Een groot deel van het zetmeel verlaat dan ook onverteerd ons lichaam via de ontlasting. Dit heeft allerlei voordelen: Je raakt sneller verzadigd en je krijgt een grotere 'bulk' in de darmen, waardoor zowel diarree als constipatie verholpen worden.

Dat is nog niet alles. Resistent zetmeel (RS - resistant starch) zorgt ervoor dat mineralen beter door de darmen opgenomen kunnen worden, aangezien ze een gezonde darmflora (verbeterde zuurgraad) bewerkstelligen. Het is dus een goede zaak voor mensen met coeliakie, Crohn en andere darmkwalen, om resistent zetmeel aan hun dieet toe te voegen. Ook als je wilt afvallen kun je dagelijks resistent zetmeel eten, aangezien het de vetverbranding bevordert.
Je vindt resistent zetmeel ondermeer in onrijpe bananen, afgekoelde rijst en (zoete) aardappels, al dente gekookte en daarna afgespoelde pasta en wortels, evenals in gekookte witte boontjes.
Zoete aardappels bijvoorbeeld, de ene dag kort bakken, af laten koelen en de volgende dag eten. Als je brood eet, altijd eerst even roosteren en af laten koelen. Tot slot kun je 2 à 3 keer per dag een theelepel (biologisch) aardappelmeel in een glas water doen en opdrinken om simpel aan je RS te komen.

Augustus 2014 - Maak eenvoudig zelf je vitamine C

Vitamine C is het meest bekend voor het versterken van het immuunsysteem. Deze krachtige antioxidant heeft ook vele andere belangrijke rollen. Het helpt bij ontgiften van ons lichaam, beschermt en bevordert de genezing van al onze cellen, en helpt ons omgaan met zowel mentale als fysieke stress. Het ondersteunt ook gezonde bacteriën in onze darmen, neutraliseert vrije radicalen, is anti viraal en anti-bacterieel, voorkomt en doodt kankercellen etc.

 

Natuurlijke vitamine C-complexen uit volwaardige voeding zijn krachtiger dan de vitamine C tabletten die je koopt in de winkel. Gele en rode paprika’s, guaves, donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, kiwi (in het bijzonder met schil), broccoli, aardbeien en watermeloen bevatten allen meer vitamine C dan een citrusvrucht zonder de schil, evenals peterselie en koriander.

 

Het gaat niet om hoeveel milligram vitamine C die je neemt, het is hoeveel vitamine C je lichaam assimileert. Schillen van citrusvruchten zijn zeer rijk aan vitamine C; 100 g van een citrus-schil levert ongeveer 130 mg vitamine C. De vrucht van een sinaasappel biedt slechts 71 mg per 100 g fruit. Met schillen van citrusvruchten profiteren we ook in de vorm van enzymen, fyto nutriënten, en belangrijke voedingssupplementen waarvan we de werking nog niet eens kennen.

 

 

Een biologische sinaasappel, of citroen schil, overgebleven uit de vruchten die je koopt is voldoende.  Snijd de schillen in dunne reepjes. Leg ze op een bord en laat ze een paar dagen drogen op kamertemperatuur tot ze droog en knapperig zijn.

Voor consumptie, breek je de schillen in kleine stukjes en meng ze door de thee. Dit maakt de thee erg lekker, echter de warmte van de thee vernietigt enzymen. Een betere optie is om de schil reepjes in een blender of een soort van molen te plaatsen en ze tot een poeder te vermalen. Gooi het poeder in je smoothie, müsli of vers sap. Smakelijk en gezond!

 


Juli 2014 - Smile!!!

Deze maand een supereenvoudige tip: lach eens wat vaker. Nu is het leven soms zeer ernstig, geef ik toe. Toch kun je elke dag een paar keer glimlachen. Zelfs een simpele beweging met je mond die een (glim)lach suggereert, zet al talloze positieve veranderingen in gang, zoals:
-je ogen ontspannen, zodat je zicht verbetert
-je geest denkt dat er iets leuks aan de hand is en reageert meteen met het produceren van gelukshormonen
-glimlachen traint veel gezichtsspieren en houdt ze stevig en soepel
-door te glimlachen, of te doen alsof, voel je je meteen een stuk beter!
-als we allemaal wat vaker naar elkaar glimlachen, maken we de wereld een stuk vrolijker plek om te vertoeven....
-......bedenk je zelf ook nog even een aantal goede redenen?

Het kost niets en het mooie is: hoe vaker je eraan denkt om te glimlachen, hoe leuker je leven wordt. Test het zelf :-)))) (Om je eraan te herinneren, maak je een paar smilies en plak ze overal op.)
smiley


Juni 2014 - Ook baby's hoeven géén zonnebril!

Eind mei verscheen in de landelijke dagbladen een artikel waarin met klem geadviseerd wordt om ook onze baby's een zonnebril op te zetten, want er zou 'schade aan het netvlies' en nog meer akeligs kunnen plaatsvinden als het kindje van de zon aan het genieten is.
Zonnebrilfabrikanten (die uiteraard gezamenlijk, via het 'oogfonds' voor deze alamerende krantenkoppen zorgden) wrijven hun handen: dit betekent een onuitputtelijke bron van inkomsten!

Mijn advies: Trap er niet in! Zonlicht is nodig, voor iedereen, voor een gezond functioneren van lichaam én geest. Smeer niet in met smeersels van de Kruidvat of supermarkt, deze zijn bewezen huidkankerverwekkend. Laat je ogen en je huid geleidelijk aan de zon wennen, met korte zonmomenten en bouw zo een natuurlijke bescherming op.

Er is nog nooit een zinnig argument geweest om een zonnebril op te zetten. Wel is het zo, dat wanneer je ermee begint, de ogen steeds gevoeliger worden en uiteindelijk zelfs een heldere winterlucht niet meer kunnen verdragen. Gebrek aan zonlicht is ziekmaker no.1, vanwege het tekort aan vitamine D wat erdoor veroorzaakt wordt.
De zon geeft leven, maakt vrolijk en blij, zorgt voor groei en bloei, hij is 'de zon in ons leven'. Geniet ervan en laat de nieuwe modelletjes zonnebril voortaan lekker in de winkel liggen.
Zelf draag ik al zeker 10 jaar geen zonnebril meer, ik denk er niet eens aan!


Mei 2014 - Rode bietjes, goed idee

Je houdt ervan of je haat ze, maar in elk geval zijn bieten – en hun blad -  qua voedingswaarde zo uitmuntend dat je ze regelmatig op het menu zou kunnen zetten. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het is relatief een goedkope groente. Koop bij voorkeur biologische.

De felrode antioxidant betalaïne in bieten is zeer bevorderlijk voor ons zenuwstelsel en voor de ogen, voorkomt kanker en allerlei ontstekingen in het lichaam. Ook zorgt deze stof voor een gezonde bloeddruk, waarvoor je het beste rauw geperst bietensap kunt drinken. Tot slot zijn bieten in het voorjaar zeer goed om te ontgiften. Om de gezonde stof te behouden, is het belangrijk de bietjes pas ná de bereiding te schillen.

Enkele bereidingstips:
-In stukken snijden, omschudden met olie en wat zout, een half uurtje in de oven op 200 graden
-Kwartiertje stomen met schil, af laten koelen, in plakjes snijden en met een lekkere dressing omscheppen (azijn, olie, peper, zout, creme fraiche).
-Mee laten koken met aardappels en erdoor stampen voor een smakelijk rood stamppotje, waar je nog wat lekker zacht gebakken uien doorheen roert.


April 2014 - Aardbeien, een supergezonde lekkernij

Gelukkig, het aardbeienseizoen is in aantocht. Ik ben er dol op, in een bakje yoghurt, of beter nog, met een royale klodder lichtgezoete slagroom erop. Dik word je er niet van, sterker nog, vanwege de hoge hoeveelheid vezels en lage caloriegehalte stimuleren ze gewichtsverlies (zonder die slagroom dan natuurlijk ;-))
Er is nog veel meer goed nieuws:

Aardbeien eten kan het ontstaan van gastritis, ontstoken maagslijmvlies, ofwel een 'maagzweer' voorkomen. In het algemeen leidt het eten van aardbeien ertoe dat lichaamscellen minder snel ontstoken raken, dus allerhande ontstekingsziekten kan voorkomen, zoals bijvoorbeeld artritis.
aardbei

Aardbeien verbeteren bovendien het gezichtsvermogen, onderdrukken groei van kankercellen en regelen de bloeddruk.
Uiteraard is het van belang alleen biologisch geteelde aardbeien te eten, anders krijg je weer gezondheidsklachten van de bestrijdingsmiddelen die royaal bij reguliere aardbeienteelt gespoten worden!

Maart 2014 - Wonderolie, echt een wondermiddel

Een klein geheimpje als het over huid- en haarverzorging gaat: wonderolie, ofwel castorolie.
De wonderolie wordt gewonnen uit de bonen van de Afrikaanse wonderboom (Ricinus Communis).

Castorolie is een geweldige olie om je haar een oppepper te geven, het wordt er voller van en het zou er beter door groeien. Ook gaat deze olie droog haar en gespleten haarpunten tegen: regelmatig een haarmasker nemen van wonderolie is dus een goed idee.
Ook je huid knapt ervan op: Castorolie kan gebruikt worden als een grondige reiniging, met de zogenaamde Oil Cleansing Method. Ook voor het vertragen van rimpelvorming en als dagelijkse bescherming, doet castorolie uitstekende dienst, dankzij de hoogwaardige omega-9 vetzuren.
Verder kan wonderolie ingezet worden bij allerhande kwaaltjes zoals wratten, eksterogen, levervlekken en eczeem. Dit mag met recht "wonder"olie genoemd worden!

Februari 2014 - Moeiteloos en blijvend slank....Misschien is dit iets voor jou

Daar komt het voorjaar weer, tijd voor leuke nieuwe kleren! Maar ja, met al die extra kilo's zie je er nooit zo uit als op de modefoto's.....
Als je alles al hebt geprobeerd en uiteindelijk steeds weer aankomt, is het '5:2 Vastendieet' wellicht iets voor jou. Dit is eigenlijk geen dieet, maar een levensstijl die op de eerste plaats heel gezond is; minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer. En nog gewicht verliezen op de koop toe!

Je eet 2 dagen in de week - veel mensen vinden de maandag en de donderdag prettig - slechts 500 (vrouwen) of 600 (mannen) calorieën, dit is ongeveer een kwart van de normale caloriebehoefte. De andere 5 dagen eet je gewoon (maar als je sneller af wilt vallen vermijd je suiker en witmeelprodukten zoveel mogelijk). De calorieën verdeel je bijvoorbeeld over een klein ontbijt (een ei en een stuk fruit is prima en houdt de honger lang weg) en een avondmaaltijd (bijvoorbeeld een stukje gegrillde kip of vis, witlof of broccoli en wat sla). De rest van de dag veel water drinken, thee en koffie zonder suiker en melk, en als opkikkertje een beker calorie-arme drinkbouillon. De eerste paar keer vastendag kunnen moeilijk zijn, maar het went heel snel. Bovendien, de volgende dag mag je alweer gewoon eten!
Honger is helemaal niet zo erg en ook de andere dagen heb je er minder moeite mee om even een leeg gevoel te hebben.
Je valt plm. 1 kilo per week af, wat eigenlijk de best mogelijke manier van gewicht verliezen is: niet te snel. Als je wel sneller wilt, kun je de andere dagen extra opletten, dat is makkelijker dan ooit zul je merken. Het boekje over dit dieet is verkrijgbaar bij supermarkten en boekhandels.
Zelf doe ik dit nu 5 weken en dit is zo gemakkelijk: 6 kilo is er af. Tevens denk ik dat ik het de rest van mijn leven blijf doen, voor mijn gezondheid!

Januari 2014 - Varkensgriep? Nee hoor; farmaceutische hebzucht

Wanneer je een dezer dagen opgeschrikt wordt door berichten over (alweer......) een naderende grieppandemie, leg dit dan rustig naast je neer. Het enige wat er aan de hand is, is dat de farmaceutische industrie weer eens even flink zijn zakken wil vullen en onze gezondheid nóg verder wil ondermijnen.
Een griep is voor een gezond mens heel goed te doorstaan, door rust te nemen, veel water te drinken, indien mogelijk even de stille natuur in te gaan en vertrouwen te hebben in de wijsheid van je eigen lichaam.

Over vaccinaties ben kan ik kort zijn: niet doen. Mocht je nog niet op de hoogte zijn van de giftige en gevaarlijke ingrediënten van vaccins, kijk dan naar dit korte filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=6mmjEGTdwAQ#t=248

Voor meer interessante informatie kijk op de website van Door Frankema, www.vaccinvrij.nl

November 2013 - Crisis? Welke crisis?

We zijn er mooi ingestonken met ons allen. Kranten, 'het journaal', bladen, ja zelfs Jamie Oliver doet mee door een boek uit te brengen om 'goedkoop eten te koken': Het Is Crisis, mensen! Máár: de werkelijkheid is niets anders dan dat wat je gelooft. Geloof jij in crisis, dan is het voor jou crisis. Maar er zijn veel mensen die in overvloed geloven en 'dus' nog steeds in overvloed leven!

Een van de positieve gevolgen van de crisis is, dat we als mensen weer socialer en behulpvaardiger worden voor elkaar. We hadden het goed en wilden steeds meer. Vergaren van geld en materiële goederen werd de belangrijkste pijler van ons bestaan.

We hebben allemaal het recht om zorgeloos en in overvloed te leven. Een dak boven je hoofd, een warm bed, goed eten zijn basisbehoeften. En we zouden voldoende tijd moeten hebben om ons te verdiepen in de meer spirituele zaken als: Wie ben ik, waarom ben ik hier op aarde, wat is het hogere doel? Zomaar eens een dag in de natuur doorbrengen, met alleen de stilte.
Als we dat met behulp van het Onvoorwaardelijk Basisinkomen kunnen bereiken, mooi. Zolang dat nog geen werkelijkheid is, kunnen we zelf de nodige stappen zetten naar bewustwording. Het zal je leven zeer 'verrijken'!


Oktober 2013 - Chlorophyl, het groene energiestootje

Dit gezonde stofje herken je aan zijn groene kleur. In bladeren, grassen en in veel eetbare groenten. Chlorophyl absorbeert zonlicht en zet het om in voor ons opneembare energie.
Chlorophyl is een belangrijke antioxidant, die de lever helpt zijn werk te doen, de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert, het bloed zuivert van giftige stoffen en het immuunsysteem stimuleert. Kortom, een dagelijkse must.

Koploper bij de groenten is spinazie, met zo’n 500 mg Chlorophyl per 100 gram. Maar ook sla, broccoli, spruiten, snijbiet, groenselderij, peterselie, groene kool en boerenkool zijn uitstekende bronnen. Voor alle groenten geldt: liever stomen dan koken en dan zo kort mogelijk. Hoe langer je stoomt, des te minder Chlorophyl intact blijft – je ziet het aan de kleur die van felgroen naar grijzig-groen verandert. Peterselie eet je rauw, strooi het vlak voor het opdienen over je gerecht. De groenten eet je niet rauw, omdat het chlorophyl a.h.w. in de cellen ingesloten zit. De uit cellulose bestaande celwand is voor ons onverteerbaar, echter korte tijd stomen opent deze celwand, waardoor het chlorophyl door de darmen kan worden opgenomen.

Kom je niet elke dag aan verse en/of kort gestoomde groene groenten toe, of wil je graag nog meer voor je gezondheid doen, neem dan dagelijks Chlorella of Spirulina algen, die zeer rijk zijn aan een goed opneembare vorm van Chlorophyl.

September 2013 - Hoe 'schoon' mag je shampoo zijn?

Terwijl fabrikanten ons graag willen laten geloven dat we mooier worden van hun verzorgingsprodukten, wordt steeds duidelijker dat we op de lange termijn sneller oud en ziek worden van de giftige ingrediënten.
Een van de meest agressieve bestanddelen van veel shampoo, douchecremes en aanverwante produkten, is de stof SLS - Sodium Laureth Sulfate. Deze stof droogt de huid van binnenuit uit. Dit geeft een vervelend trekkerig gevoel, zodat je weer bodylotion (met SLS) gaat smeren om je huid weer wat soepel te laten aanvoelen. Een vicieuze cirkel.
SLS kan ook contactallergie, huid- en oogirritatie geven.
Deze stof lost het beschermende natuurlijke olielaagje van de huid op. Wordt via de huid in je hart, longen, lever en hersenen opgeslagen, waar het nog meer schade aanricht.
Advies: Altijd op de verpakking checken en als deze stof erin zit, niet gebruiken!

Augustus 2013 - Recept tegen hoofdpijn

Hoofdpijn is in de meeste gevallen een kwestie van geblokkeerde energie. Er komt letterlijk te weinig energie c.q. bloed naar de hoofd. Okay, het zal je waarschijnlijk weinig interesseren hoe je eraan komt en meer hoe je ervan áf komt.
Haal even een lading vers biologisch fruit en groente in huis en maak deze super-smoothie, een recept van David Wolfe:

-4 stengels bleekselderij (voegt natrium-potassium aan je bloed toe)
-400 gram venkel (verkoelend en verdunt het bloed)
-1 appel (eveneens natrium-potassium)
-1 sinaasappel (voor calcium en maakt je bloed alkalisch)
Maak hiervan met de blender een smoothie en drink meteen op.

Juli 2013 - Slecht zien? Laat je geen bril aanpraten!

Sinds enkele decennia is het de gewoonte dat wanneer je slecht ziet, je naar een oogarts gaat. Deze doet een rare test met een veraf geplaatst scherm met letters en cijfers en.....voila! "Het Bewijs" is geleverd, dat je "een bril nodig hebt". Of je nu wel of niet (tijdelijk) slechter ziet, deze methode toont ALTIJD aan dat je een bril nodig hebt.
Het verhaal gaat dan zo, je oogbol zou uitgerekt (verziendheid) of juist korter (kortziendheid) zijn. Dit is een fabeltje, want je oogbol zit een kas van botweefsel, die kan helemaal niet van vorm veranderen!
Slecht zien is een heel ander verhaal: Het is onze psychische kijk (van binnenuit) op de wereld om ons heen.
Een bril zal ervoor zorgen dat A. deze psychische toestand 'gefixeerd' wordt en je wereld letterlijk kleiner en statischer wordt (probeer maar zelf uit, je voelt het) en B. Je ogen zullen 'lui' worden en daardoor steeds slechter. De volgende keer dat je bij deze (jammerlijk onwetende) 'oogarts' komt, zal hij je per definitie sterkere glazen voorschrijven. Steeds weer hebben mensen die dan die nieuwe bril opzetten, het gevoel dat het niet goed is en steeds weer wordt ze voorgehouden: "O, dat went wel".
..............Wat een dwaling!!!!
(Binnenkort op deze website een uitgebreid artikel over slecht zien)

Juni 2013 - Blootvoets op de aarde

Natuurvolken weten het nog: De aarde bezit een helende kracht, die mensen oplaadt met nieuwe levensenergie.
's Ochtends, rond zonsopgang, wanneer de dauwdruppels verschijnen, is een goed moment om op blote voeten in het gras te lopen. Het dauwvocht bevat een speciale, krachtige energie. Loop een paar minuten, met de aandacht in je voeten. Je bent voor de rest van de dag goed geaard en vol energie.
Voel je je ziek of moe, ga dan naar een mooie plek in de natuur. Ga rechtstreeks op de aard

Mei 2012 - Hennep, supervoedsel voor iedereen

Hennep is een supersterke plant, die geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en onkruid zelf op afstand houdt. Je zou van de supersterke vezels van alles van kunnen maken, maar “de heersende elite” heeft dit altijd weten tegen te houden, samen met de kennis over de genezende eigenschappen.
Hennepzaad bevat de meest ideale ratio van Omega 6 en Omega 3, nl. Tussen 3:1 en 4:1. Tevens zit er GLA  (gamma-linolenic acid) in, wat hormonen in balans (denk aan menstruatiestoornissen en overgangsklachten) houdt en ontstekingsremmend werkt. Hennep bevat ook vele belangrijke mineralen en aminozuren.
Je hoeft niet bang te zijn voor marihuana-effecten: Je zou in 1 dag 70 kilo hennepzaad moeten eten om “high” te worden!
Je kunt hennep op allerlei manieren tot je nemen:
-Als hennepzaad, gepeld – in de pap, smoothie of müsli
-als hennepzaad, ongepeld – strooi over je salade
-als koudgeperste hennepzaadolie – in je dressing
-als hennepzaad boter – bij de bereiding van je voedsel
-in diverse lichaamsverzorgingsprodukten, zoals zeep en shampoo

Hennep is goed voor je hersenen, verzorgt je lever, is zeer verzadigend maar niet dikmakend. Het bevat een goede kwaliteit proteïne, die zorgt voor spieropbouw, uithoudingsvermogen, balans in je bloedsuikerspiegel, sterke botten, ontgifting en nog veel meer voor een perfecte gezondheid.
Zóveel voordelen, je begrijpt het al: hennep hoort thuis in ieders voedingspatroon.

 

April 2013 - De rol van probiotica in de obesitas epidemie

Voor gezonde darmen hebben mensen veel over. Geplaagd door winderigheid, verstopping, diarree en/of opgeblazen gevoel (veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon) neemt men zijn toevlucht tot yoghurt-achtige drankjes uit de supermarkt. Die claimen, met bedachte quasi-wetenschappelijke termen, \"een gezonde darmflora\", dus hoera, einde van alle problemen. Toch?
De definitie: \"Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.” Maar zoals altijd, zit er een lelijk addertje onder het gras!
En wel, dat de \"actieve en levende bacteriën\" in deze drankjes, dezelfde zijn als die gebruikt worden bij het vetmesten van varkens en kippen.
Dieren die dit als extraatje in hun voeding krijgen, vertonen 10 tot 30% méér gewichtstoename dan dieren die dit supplement niet kregen!
Kortom, bij darmklachten, ga naar een goede natuurarts voor advies en verander je voedingspatroon. Dure frutseldrankjes als Yakult, Activia en Actimel, laat ze maar liggen, ze doen niets voor jou. Behalve je dik en vet maken!

Maart 2013 – Zwarte komijn, klein zaadje, grote kracht

Primitieve volkeren wisten het allang: Olie van zwarte komijn (Nigella Sativa) heeft genezende eigenschappen. Het geeft goede en snelle resultaten bij auto-immuun ziekten als reumatoïde artritis, lupus, Coeliakie, de ziekte van Crohn, kanker, diabetes, kaalheid, astma en migraine. Maar het elimineert ook parasieten en ondersteunt een vlotte menstruatie. Onderzoek toonde aan dat pancreas kankercellen tot 80% in aantal afnamen. 

Het is van cruciaal belang om biologische, koudgeperste olie te kopen, zonder toevoegingen. Wanneer je je immuunsysteem wilt verbeteren (en wie wil dat nou niet?), kun je dagelijks een theelepel innemen, gemengd met rauwe honing of vers vruchtensap (want lekker is het bepaald niet), 1 uur vóór het ontbijt. Wanneer er sprake is van kanker, neem je dagelijks, verdeeld over de dag, 3 theelepels. In beide gevallen combineren met dagelijks gebruik van verse knoflook.

Eigenlijk zou iedereen dagelijks zwarte komijnolie kunnen gebruiken, ter preventie van allerlei soorten ziekten.

Februari 2013 - AFVALLEN? DAN GEEN TUSSENDOORTJES!

Het eten van 3 grote maaltijden per dag, zonder tussendoortjes, zou wel eens een heel goede beslissing kunnen zijn voor mensen die problemen met hun gewicht hebben. Een recente studie van de Universiteit van Missouri wees dit uit.

Alhoewel het een veelgebruikt advies is om meerdere kleine maaltijden over de dag verdeeld te gebruiken, om af te vallen, wordt dit met geen enkel bewijs gestaafd.
Uit het onderzoek van Missouri University blijkt dat vrouwen die 3 keer per dag een maaltijd aten, lagere bloedvetspiegels hadden dan degenen die 6 kleine maaltijden nuttigden.

Bovendien is de kans op overeten bij kleinere maaltijden tussendoor veel groter, omdat je vaak toch meer eet dan strikt nodig én omdat dan vaak een ongezonde snack genuttigd wordt.
Hoe vaker je gaat zitten om te eten, hoe meer calorieën je waarschijnlijk in zult nemen.

De resultaten qua afvallen kunnen wat langer op zich laten wachten, maar mettertijd zal het vetgehalte en daarmee het gewicht afnemen.
Overigens, wanneer je met overgewicht kampt, weet je intussen dat diëten niet helpen. Geen enkel dieet werkt voor de meeste mensen! Heb je al eens van de Gabriel Methode gehoord? www.degabrielmethode.nl

Januari 2013 – Avocado: Dit vette fruit mag, elke dag!

 Ooit werden ze “in de ban” gedaan vanwege hun hoge vetgehalte. Nu weten we dat we vooral dik worden van graanproducten en dat vette voedingsmiddelen zoals een rijpe, verse avocado supergezond zijn. Ze kunnen je helpen met afslanken, omdat ze zeer verzadigend zijn en alle benodigde voedingsstoffen leveren zodat je lichaam niet om méér blijft vragen.
Zo bevat avocado ALLE 18 essentiële vetzuren die het lichaam nodig heeft om complete proteïnen te vormen. Dus ook uitstekend als je vegetarisch eet.

Avocado voorziet je van de goede vetten en is een uitstekende bron van caroteen, met een hoog gehalte Vitamine A wat goed is voor de ogen.

Ze zitten echt bomvol voedingsstoffen. Vitamine C en E, selenium, zink, plantensterolen en Omega-3 vetzuren beschermen je tegen ontstekingen, zoals osteo- en reumatoïde artritis. En het bestanddeel oleic vetzuur houdt je hart gezond.

Kies geen overrijpe vruchten in de winkel. Als je erin knijpt, moet hij zachtjes meegeven, maar geen rotte plekjes hebben. Als hij nog te hard is, laat je hem thuis rustig narijpen. Het vlees wat het dichtst bij de schil zit, bevat de meeste voedingsstoffen, dus goed met een lepeltje het groene spul eruit schrapen!
Het sap en eventueel wat schilraspsel van een citroen erbij, wat lekker Bergkernzout toevoegen, fijnmaken en geniet.

December 2012/2 - HOE OVERLEEFT ONZE SPIJSVERTERING DE FEESTDAGEN

Met al die heerlijkheden op tafel tijdens de feestdagen, is het een hele klus om je niet te overeten en met een vervelend, vol gevoel te komen zitten. Mocht het nu toch weer gebeuren, dat je, mede onder druk van goedbedoelende familie, teveel lekkers eet, dan geef ik hierbij wat tips om je overladen ingewanden wat te kalmeren:\"kerstsneeuw\"

Het gebruik van kruiden is een simpele manier om je organen te ondersteunen. Neem een lekker kopje caffeïne-vrije kruidenthee om je verteringssysteem in een handomdraai te detoxen en te kalmeren. Kies bijvoorbeeld voor gasverminderend pepermunt of voor kalmerend kamille. Citroengras verzacht en kalmeert. Je kunt ook een gemengde kruidenthee nemen, met vele kruiden waaronder bloedzuiverende brandnetel en paardebloem.

Wat ook snel en doeltreffend hulp biedt, is een glas groentesap van bijvoorbeeld komkommer, groenselderij, met een appel om te zoeten.
Op de nuchtere maag een glas warm water met een flinke kneep vers citroensap zal je ingewanden meteen kalmeren en je lever activeren om overtollige afvalstoffen uit te scheiden.
Gember
stimuleert de spijsvertering. Kook een stukje gember 5 minuten in wat water en drink dit langzaam als thee, eventueel gezoet met wat biologische honing.
Een fikse wandeling, hoe kort ook, zal natuurlijk ook je spijsvertering een duwtje geven, dus opluchting. Vraag het bezoek gewoon mee!

December 2012 - Pompoenpitten, goed voor iedereen

Roosteren is lekker, maar dan verdwijnen er veel voedingsstoffen. Nuttig ze dus rauw, deze zaadjes van de pompoen.
Mannen moeten er dagelijks een handje van eten, om problemen met de prostaat te voorkomen en genezen.
Een lange lijst goede eigenschappen: De onverzadigde vetzuren zijn ontstekingsremmend, zorgen voor een mooie huid en de olie bevat een goede verhouding omega 3/6. Zink en magnesium, waardoor wratten, acné en andere huidaandoeningen verminderen. Tryptofaan, een aminozuur, verhoogt het serotoninegehalte in de hersenen, dus goed tegen depressie.
Zet deze pitjes ook in om darmparasieten (lintwormen, rondwormen) kwijt te raken, door ze een week lang tweemaal daags op de nuchtere maag in te nemen. Pauzeer een week, dan nog een week lang innemen.
Tot slot bevatten pompoenpitten Laetril, bekend om zijn tumor- en kankerremmende eigenschappen.
Al met al voldoende reden, om dagelijks een handje pompoenpitjes, samen met zonnebloempitjes te snoepen!

November 2012 - Over olie en vetten

Het tijdperk dat we geloofden dat vet slecht voor ons was, hebben we nu wel achter ons gelaten. Het verhaal heeft 2 kanten en luidt in het kort: vermijd de geraffineerde- en transvetten (dus alle margarines, halvarines, en geraffineerde salade- en frituurolie zoals goedkope zonnebloemolie). En koekjes, snacks etc. waar deze olie in verwerkt is.

Doe je wél tegoed aan kokosolie, heerlijk om in te bakken. Of gebruik ghee, dit is geklaarde boter en in potjes te koop bij de natuurwinkel. Roomboter bevat, mits van biologisch-dynamisch gehouden koeien, vele gezonde vitaminen.
Tot slot rode palmolie, de \"extra vierge\" variant, deze bevat een groot aandeel vitamine E en bovendien veel bèta-caroteen, vele malen meer dan wortel en tomaat.
Gebruik met mate alle andere oliën, zoals biologische koudgeperste olijfolie, lijnzaadollie, pompoenpitolie en walnotenolie. Allemaal heerlijk koud te gebruiken als onderdeel van een saladedressing, of giet wat over de warme maaltijd.

Eet ook vette noten zoals walnoten en macadamia\'s, of neem een notenpasta als broodbeleg. Eet regelmatig avocado\'s, meng eventueel met een blikje tonijn, citroensap en mayo.
Vrijwel alle vitamines zijn slechts opneembaar als er ook vet gegeten wordt.
Vetten zijn zeer verzadigend, stabiliseren je bloedsuikerspiegel, onderhouden je hersenweefsel en maken van elke maaltijd een feestmaal!

Oktober 2012 - Nóg gevaarlijker dan suiker: HFCS

Dat suiker dikmakend en ongezond is, wisten we natuurlijk allang. Maar het spulletje dat tegenwoordig als vervanger voor suiker gebruikt wordt: High Fructose Corn Syrup, ofwel glucose-fructose stroop, is nog veel erger.
Studies hebben uitgewezen dat je er gegarandeerd overgewicht van krijgt. Het doet iets met de hersenen, waardoor je door blijft eten en geen seintje \"ik zit vol\" van je lichaam doorkrijgt.
Naast overgewicht veroorzaakt HFCS o.a. diabetes, onvruchtbaarheid, ernstig leverfalen (zoals bij overmatig alcoholgebruik), en naar nu blijkt tast het ook de hersenen aan. Da\'s fijn voor de belanghebbenden: Mensen zijn veel te dik en hebben daarbij niet de helderheid van geest dat ze er iets aan moeten doen.

HFCS zit in véél produkten, ook waarin je geen \"suiker\" zou verwachten zoals ijs, snoepgoed, zoutjes, soepen, maaltijdmixen, worst, chocoladerepen, ontbijtgranen, enz. en de lijst groeit nog altijd.
Vanwaar die belangstelling van de industrie voor (genetisch gemanipuleerd) HFCS? Het is nóg goedkoper dan suiker, langer houdbaar en makkelijker met van alles te mengen omdat het vloeibaar is.
Ja, lieve mensen, dit is echt Frankenstein-voedsel!

September 2012 - DE MEEST SIMPELE MANIER OM GEWICHT TE VERLIEZEN

Over appelazijn hebben we al eerder bericht en hier is een manier om gewicht te verliezen met appelazijn, die iedereen kan toepassen:
Neem vóór elke maaltijd een glas water met 2 eetlepels appelazijn.
Verwacht niet dat je snel kilo\'s kwijtraakt, het effect is \"langzaam, maar zeker\". Gemiddeld kun je zo\'n 6 kilo per jaar afvallen, terwijl je hetzelfde voedingspatroon aanhoudt.Hoe werkt dat? 1. Appelazijn bevat bepaalde enyzmen die de eetlust verminderen 2. Het oplosbare pectine in appelazijn laat je maag vocht vasthouden, wat een vol gevoel geeft 3. Appelazijn verbetert de spijsvertering, waardoor vet sneller door de darmen gaat en er dus minder vet opgeslagen wordt. 4. Appelazijn zorgt ervoor dat je meer ijzer uit je voedsel opneemt, dit zorgt ervoor (in het kort) dat je bloed beter van zuurstof wordt voorzien en meer energie verbruikt.

 

Let wel: alleen natuurlijk gefermenteerde appelazijn werkt, dus op naar de biowinkel (of let goed op bij de supermarkt).

Augustus 2012 - FRUIT \'S VAKER EEN UITJE

\"ui\"

Uien passen bij menig gerecht; eigenlijk kun je vrijwel altijd beginnen met een beetje olie verwarmen, 1 of 2 fijngesneden uien bakken en daarna de rest toevoegen.

En dat komt goed uit, want uien zijn héél goed voor ons; er zitten in feite meer vitaminen in uien dan in menig fruit. Het ontstekingremmende component quercetine is een antioxidant die bijvoorbeeld ook in appels, citrusfruit en olijfolie voorkomt en deze stof is een goede remedie tegen artritis, spataderen, allergieën en kanker.

 Uien zijn zeer rijk aan zwavel, deze stof veroorzaakt het typisch sterke luchtje en het oogirriterende gas wanneer ze gesneden worden. Zwavel heeft vele gezonde eigenschappen, zoals een antibacteriële werking en vermindering van astmasymptomen. Het werkt ook als een natuurlijke bloedverdunner en voorkomt hiermee hart- en vaatziekten. En laat je ogen maar lekker tranen bij het uien snijden - wat gebeurt wanneer het zwavelgas in aanraking komt met je traanvocht -, dit zuivert je traanbuisjes en holtes waardoor je minder vaak verkouden wordt én verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen, zodat voedingsstoffen beter opgenomen worden.

Waar uien ook rijk aan zijn: Vitamine C, A en E, koper en calcium. Tot slot helpen uien maag- en darmproblemen voorkomen, omdat ze de groei van de “goede” bacteriën bevorderen en die van slechte bacteriën tegengaan.

Neem altijd biologische uien en dan liever de gele en de rode, dan de witte. Hoe sterker een ui ruikt, hoe meer antioxidanten, dus hoe gezonder. 

Juli 2012 - Goji bessen, SUPERfood!

Sommige voedingsmiddelen krijgen het etiketje “superfood”, vanwege hun uitzonderlijk gezondheidsbevorderende waarde. Goji bessen zijn zo’n superfood, tjokvol unieke voedingsstoffen.

Geteeld worden ze in China en in het Himalaya-gebergte en ze behoren tot de familie van de “nachtschades”. Goji bessen bevatten alle 18 aminozuren, samen met een grote dosis vitamine A, B1, B2, B6 en E en meer vitamine C dan enig ander voedsel op aarde. Bovendien bevatten ze meer ijzer dan spinazie en 21 andere belangrijke sporenelementen. Ze zijn ook rijk aan de phytonutriënten luteïne en zeaxanthine, belangrijk voor ogen en zenuwstelsel.

Ook kunnen de oranje-rode besjes helpen bij het reinigen van je lichaam, dankzij de overvloedig aanwezige polysacchariden. In Azië worden goji-bessen medicinaal gebruikt voor allergieën, chronische pijn, astma en kanker.

Bij ons zijn ze gedroogd te koop, in zakjes, bij de natuurwinkel. Maar je kunt ook (via internet) een struik kopen en in je tuin zetten, voor verse bessen. Zelf heb ik zo’n struik al 2 jaar in de tuin staan, maar helaas, nog steeds geen bessen. Beetje geduld hebben dus!
Overigens, onze Hollandse aardbeitjes mogen er ook zijn: ze bevatten o.a. een stofje genaamd quercetine en dit stopt op allerlei manieren de groei van kankercellen.

Juni 2012 - APPELAZIJN - in ere hersteld

In deze tijd van het jaar kun je azijn bijna dagelijks nodig hebben, voor het deppen van een muggebult, tegen de jeuk. Maar dit zure drankje kan nog véél meer.

Appelazijn is een goede ontgifter; het stimuleert je bloedcirculatie en helpt de lever te ontgiften. Artritis en jicht kunnen hiermee snel verlicht worden. Indien er geen sprake is van een maagzweer, maar wel van maagpijn, kan appelazijn de pijn verlichten. Ook gewichtsverlies en vetverbranding rond het middel wordt gestimuleerd door dagelijkse consumptie van appelazijn. En alsof dat nog niet genoeg is, heelt het ook allergieën, sinus infecties, een zere keel, hoofdpijnen en griep. Acné kan verbeteren door het met een water/azijn mengsel te deppen: de puistjes drogen uit.

 Gebruik het als zuur in je dressing, bijvoorbeeld 1/3 deel appelazijn en 2/3 deel olie. Voeg een scheutje toe aan stoofvlees, dan wordt het malser. Voeg het ook toe wanneer je bouillon trekt, hierdoor worden er meer mineralen zoals calcium, magnesium en potassium uit het vlees getrokken.
Neem \'s morgens een glas water met een scheut azijn (en/of citroensap) om je lever een boost te geven (verhoogt de galproduktie zodat de spijsvertering beter verloopt).
Koop alleen de echte, natuurlijk gefermenteerde, bij de natuurwinkel
. Raar maar waar: dit zuur bestrijdt het teveel aan zuur in je lichaam!

Mei 2012 - LEVERTRAAN - Hoezo ouderwets?

Sommige \"superfoods\", zoals levertraan (kabeljauwleverolie) zijn zo krachtig, dat traditionele volkeren wereldwijd (nog steeds) hun helende eigenschappen erkennen. Recent ontwikkelde, synthetische voedingssupplementen komen niet eens in de buurt van de helende kracht van deze olie.

Er is zo ontstelpend veel bewijs voor, vitamine D is onmisbaar voor een goede gezondheid. Kabeljauwleverolie is de rijkste bron van natuurlijke vitamine D. Het is tevens de meest rijke natuurlijke bron van opneembare vitamine A, van vitaal belang voor een gezond immuunsysteem en goed zicht en (nog steeds) van groot belang voor kinderen.
Levertraan levert het belangrijke omega-3 vetzuur EPA, wat ontstekingremmend is en DHA, een onmisbare stof voor een gezonde hersen- en zenuwfunktie. Levertraan is een betere bron hiervoor dan gewone visolie.

Regelmatige inname van levertraan kan een aantal welvaartsziekten voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en insulineresistentie, en kanker. Het is belangrijk voor een gezonde bot- en tandontwikkeling bij kinderen en zorgt voor gezond, glanzend haar en een mooie huid.

Waarom dit supergezonde, makkelijk verkrijgbare voedingsmiddel niet méér aandacht krijgt? Simpel, omdat de hedendaagse voedingswetenschap niet bezig is met de vraag wat gezond is, maar waar het meeste geld mee te verdienen valt. Let op: Neem alleen gefermenteerde kabeljauwlevertraan, géén goedkope visolie-capsules, deze laatste zijn juist heel slecht voor ons (alleen omega-3 derivaten)!

April 2012 - SPINAZIE – Afgezien van de blikken had Popeye gelijk!

 Spinazie bevat veel voedingsstoffen, o.a. een unieke stof die de bloedsuikerspiegel stabiliseert en de insuline-behoefte minimaliseert. De reden dat Popeye zo dol op spinazie was, was dat het de groei van spierweefsel met 20% bevordert!
Spinazie is zeer rijk aan chlorophyl, dat bloedzuiverend is en kankerachtig weefsel uit het lichaam verwijdert.

Een andere stof beschermt je spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen. Spinazie is een belangrijke bron van koper, zink en selenium, goed voor je immuunsysteem. Verder een aantal stoffen, de zogenaamde carotenoïden zoals luteïne and zeaxanthine, die je hersenen en oogfunkties intakt houden en je ook voor kanker behoeden.

Zorg dat je alleen verse, biologische spinazie koopt, omdat gangbare spinazie een van de meest met chemicaliën besproeide eetbare planten in de wereld is!

Bereiden: Wassen in koud water, laten uitlekken. Kort laten slinken in een scheutje olie in een wokpan. Bestrooi met lekker Bergkernzout, voeg nog wat pijnboompitjes toe en meteen opeten, zodat alle voedingsstoffen benut kunnen worden. Bij natuurwinkels vind je wilde spinazie, grote grove bladeren en die is – volgens mij – het lekkerste!

Maart 2012 - BRANDNETELS? VOORZICHTIG OOGSTEN!

Elk voorjaar staan tuinen er mee vol, brandnetels. Kun je nagaan wat een sterke plant het is! Geef deze plant een ereplaatsje in je voorjaarsmenu, want dat verdient hij: maak bijvoorbeeld een sapje van verse brandnetels in de sappers, dit werkt reinigend en helpt daardoor bij voorjaarsmoeheid, stijve gewrichten en bloedarmoede. Ook bevat brandnetel een goed opneembare calcium, plus de vitaminen A, C en D, alsmede magnesium en ijzer.
Brandnetel werkt vochtafdrijvend en maakt de nieren schoon. Maak soep van brandnetels, dit stimuleert de spijsvertering.
Drink dagelijks 1 of 2 kopjes brandnetelthee als voorjaarskuur, maar gebruik voor alle toepassingen alleen de jonge brandnetels: zodra de plant bloeit, zijn de geneeskrachtige eigenschappen al goeddeels verdwenen.
Natuurwinkels verkopen gedroogde brandnetel, om thee van te zetten, als alternatief voor verse. Of gebruik brandnetelpoeder, om over je salade te strooien.
Houd je tuin altijd vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, zodat hij een oase van natuurlijke, gezonde planten kan zijn.

Febr. 2012 - SPRUITJES, OOK ALS JE ER NIET ZO VAN HOUD....

In deze tijd van het jaar is het soms wat moeilijker om te bedenken wat je zult eten. Twijfel niet, neem gewoon elke week een keer spruitjes. Reden te over: Ze bevatten, net als alle andere kruisbloemige groenten, waardevolle voedingsstoffen die je lichaam helpen allerlei ziekten te voorkomen, door het stimuleren van gezond DNA. Zo helpen spruitjes o.a. darm-, blaas- en leverkanker te voorkomen, door het ontgiften en zuiveren van het spijsverteringskanaal. Ze bevatten ook megaveel vezels, wat de darmwanden schoonhoudt.

Maar we zijn er nog niet: Het in spruitjes voorkomende sulforaphaan helpt om borstkanker en prostaatkanker te voorkomen of, als dat er al is, de kankercellen te stoppen om verder te groeien.
Veel mensen (vooral mensenkinderen) denken dat spruiten “vies” zijn. Probeer dit eens: schoonmaken, eventueel aan de bovenkant met een scherp mesje inkruisen en dan 5 à 10 minuten, bestrooid met wat heerlijk Bergkernzout, stomen. Eventueel vermengen met gebakken uien en gerookte spekjes (of tofu) en een heerlijk romige aardappelpuree erbij. Zo heb je geen last van de “zwavelige” geur die vrijkomt bij te lang koken. Of snijd de – rauwe - spruitjes fijn en strooi ze over je salade. Dan proef je ze niet eens, maar profiteer je toch van de gezonde effecten.
Mijn moeder zei het vroeger al \"van spruitjes krijg je gezond bloed\".


FOTO: een bevroren \"spruitjesstam\" van tuinderij de Stroom in Hemmen. Alleen zo kunnen spruitjes bij vorst geoogst worden, je kunt de spruitjes pas plukken (afsnijden) als dit ontdooid is.
\"spruit\"

Januari 2012 - SNOEPJE VAN MOEDER NATUUR: VEENBESSEN

 Ze vinden steeds vaker hun weg naar onze keukens, als compote, jam, of saus bij de maaltijd. En dat is een goede zaak:

Onderzoek heeft aangetoond dat sap van veenbessen (cranberries) bacteriën aan zich bindt, om zo blaasontsteking en urineweginfectie te voorkomen. Omdat ook andere bacteriën (H. Pylori) gereduceerd worden, vermindert de kans op maagkanker en maagzweren. Verder wordt de vorming van tandplak verminderd, door het bestanddeel proanthocyanidine in cranberries én worden het “slechte” LDL cholesterol verlaagd en het goede (HDL) verhoogd.

Al met al een vrucht om regelmatig van de genieten. Voor het meeste effect is het (zoals bijna altijd) het beste om de vruchten vers te eten. Pers er sap van, vermeng het met bijvoorbeeld sinaasappelsap zodat het niet te zuur is en drink meteen op. Gezondheid!

December 2011 - FLUORIDE - HET GROTE SCHANDAAL!


Reeds jaren weten we dat fluoride in drinkwater en tandpasta vergif voor ons zijn. In mijn boek Water en Zout wijd ik er breed over uit.
Nu is er onomstoteljk bewijs: fluoride schijnt moeiteloos de hersencellen binnen te kunnen dringen en daar flink huis te houden. Ernstige neurologische beschadigingen zijn het gevolg, zoals: verlaagd IQ, verlaagde cognitieve functies, leerproblemen en hyperactiviteit (de verzonnen aandoening ADHD).
Fluoride gaat met gemak door de placenta naar de ongeboren vrucht, zodat baby\'s reeds in de buik een verminderde hersenontwikkeling en lager IQ ontwikkelen.
Overigens is er nog steeds géén bewijs dat fluoride tandbederf zou voorkomen. Het maakt de tanden (en botten) wel harder, zodat ze makkelijker afbreken.
Fluoride beschadigt de nieren, kan kanker veroorzaken en maakt botten en tanden broos zodat ze sneller breken. Fluoride is giftiger dan lood en net iets minder giftig dan arsenicum.
Zoals reeds in mijn boek vermeld, wordt fluoride graag door de \"gevestigde orde\" ingezet om ons willoos en gehoorzaam te houden, zodat we alle vrijheids- en welvaartsberovende maatregelen voor zoete koek slikken.
Aan ons de keus.

November 2011 - ZOUTBADEN - EEN REINIGEND DAGELIJKS RITUEEL


De meeste mensen kennen inmiddels wel de geneugten van een bad met zout. Niet alleen heeft zout een hydraterende en verzachtende werking op de huid, het zorgt ook voor de uitscheiding van afvalstoffen. Overdaad aan afvalstoffen hebben we allemaal, dankzij o.a. cosmetica, verzorgingsprodukten, bewerkte voeding en wat we zoal inademen.
Maar zoutwater doet nog meer voor ons: Het zuivert ons energetisch lichaam van de negatieve straling die afgegeven wordt door mobieltjes, draadloze telefoons, computers etc.
Hoe zuiverder en volwaardiger het zout, hoe beter het werkt.
Na een zoutbad zul je meteen de effecten voelen: je voelt je weer \"jezelf\", ontspannen en geaard.
En je slaapt er heerlijk van!

Oktober 2011 - HERFST - WALNOTEN!

Hopelijk vind je ze lekker, walnoten, maar ook amandelen.
Ze kunnen veel doen voor je gezondheid. Denk aan \"goede vetten\" zoals omega-3, die hart-en vaatziekten helpen voorkomen. Goede eiwitten, die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft.
Gebruik in je dressings walnotenolie, dit is een supergezonde olie die ondermeer zorgt dat een hoge bloeddruk verlaagt en je kunt beter tegen stress.
Elke dag een handje walnoten en/of amandelen, vermindert ook aanzienlijk de kans op diabetes. Ook als er kanker in het spel is: walnoten eten, ze helpen de tumor te laten slinken. En alsof dat nog niet genoeg is, ze helpen ook je botten sterk te houden!Gebruik ze rauw, zo vers mogelijk (dus zelf kraken). Bijvoorbeeld in je müsli \'s ochtends, of een handje rond theetijd, samen met een paar rozijnen. En alhoewel geoogst in de herfst, kun je ze het jaar rond eten.

\"walnoot2\"

September 2011 - OSTEOPOROSE - HOE VOORKOM JE HET

De schrik van ieder ouder wordend mens: poreuze botten. Botten bestaan uit levend weefsel, dat continu groeit en zichzelf vernieuwt.
Wat kun je zelf doen om je botten gezond en sterk te houden? Of: wat kun je beter láten......
Allereerst: gebruik zo weinig mogelijk zuivel (zie voor uitleg mijn boekje Puur eten en leven). Verder is het verstandig om weinig suiker te gebruiken en uiteraard géén frisdrank, omdat deze je magnesiumvoorraad uitputten en die heb je hard nodig om de calcium te benutten.
Neem ook minder koffie en alcohol, vanwege hun verzurende werking. Dit geldt ook voor vlees en geraffineerd zout, ze verzuren. Je lichaam haalt calcium uit je tanden en botten om dit zuur te neutraliseren. Ook chocolade, vanwege het hoge oxaalzuurgehalte, kan je beter beperken. Gebruik wel elke dag goede vetten, zoals lijnzaad-, olijf-, kokos- en walnotenolie.

Kortom, osteoporose is een echte welvaartsziekte, die eigenlijk niemand hoeft te hebben. Eet verse, onbewerkte groente en fruit, biologisch-dynamisch vlees en peulvruchten. Drink voldoende water en gebruik ongeraffineerd zout (zoals het heerlijke Bergkernzout).

Een heel simpel voedingsmiddel helpt uitstekend om sterke botten te houden:
Neem dagelijks plm. 5 gedroogde biologische pruimen, ook wel pruimedanten genoemd. Bij voorkeur 10 minuten weken in warm water. Neem er niet teveel van, er zit toch behoorlijk veel suiker in en het kan diarree veroorzaken.
Tot slot: beweeg voldoende, elke dag een half uurtje en probeer regelmatig oefeningen met gewichtjes te doen (of fietsen) om de botdichtheid te bevorderen.

Juli 2011 - Kersentijd! Geniet er van, kersen zijn zó goed voor je

Kersen, met hun donkergekleurde huidje, bevatten hoge concentraties antioxidanten en andere  gezonde voedingsstoffen. Zo verlagen ze bijvoorbeeld ontstekingsverschijnselen in het lichaam, die het ontstaan van artritis, hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken. Zoete kersen zijn lekkerder om te eten, maar vooral zure kersensoorten hebben de krachtigste ontstekingsremmende eigenschappen. Ook jicht krijgt geen kans als je regelmatig kersen eet én ze verminderen je lichaamsvet.

En alsof dat nog niet genoeg is: Kersen bevatten hoge concentraties van het hormoon melatonine, dus ze kunnen er daadwerkelijk voor zorgen dat je gemakkelijk in slaap valt.

Juni 2011 - CHOCOLADE - HEMELS LEKKER, MAAR...NIET TE VEEL VAN SNOEPEN!


Wat waren we opgelucht met zijn allen, toen in de media bekend werd gemaakt dat \"chocolade, zo puur mogelijk, goed voor je is\". Eindelijk konden we voluit genieten van deze lekkernij. Dit blijkt een fabeltje, vermoedelijk door de grote chocoladeproducenten de wereld in geholpen.

Chocolade bevat oxaalzuur, dit zit bijv. ook in rabarber en spinazie. Oxaalzuur gaat in de darmen een onoplosbare verbinding aan met calcium, waardoor de calcium niet in het bloed terecht kan komen en uitgescheiden wordt. Chocolade zorgt dus voor botontkalking! Ook bij kinderen, uiteraard. En, hoe donkerder de chocolade, hoe meer oxaalzuur. Maar ja, neem je melkchocolade, heb je weer grote hoeveelheden suiker, ook slecht voor ons.
Er zitten inderdaad ook gezonde polyfenolen in, maar die gaan grotendeels verloren tijdens het bewerken. Rauwe chocolade is dus wel een gezonde optie en is o.a. via internet te koop.

Hoe dan ook, je wordt er wél een beetje gelukkig van; Chocolade heeft een troostend, stressverlagend en oppepend effect. Dit wordt veroorzaakt door 2 neurotransmitters: Tryptofaan wat voor een tevreden gevoel zorgt, en Fenylethylamine wat een euforisch gevoel geeft. Er komt bij het eten van chocolade endorfine en serotonine vrij waar je humeur en energie een boost van krijgen. Dus: neem je af en toe een klein stukje \"hemelse\" pure chocola, laat het héél langzaam smelten op de tong en geniet....

Mei 2011 - BLAASONTSTEKING? PREI MAAKT KLACHTENVRIJ!

Alhoewel de smaak van prei veel wegheeft van die van uien, zijn ze lid van de aspergefamilie.
Je kunt ervan houden of niet, maar gezond is prei in ieder geval: Bij prostaat- en darmkanker kan het goede diensten bewijzen. Ze bevat weinig calorieën, maar wel veel ijzer, foliumzuur, calcium, vitamines B, C, A en K. Met name het groenere deel bevat veel vezels; uitstekend voor de stoelgang. Omdat er zowel ijzer als vitamine C in zit, kan het ijzer gemakkelijk opgenomen worden in je lichaam, uitstekende keus dus als je bloedarmoede hebt.  Verder helpt prei je darmen om afvalstoffen te verwijderen en houdt het je bloeddruk mooi op peil.

Omdat prei antiseptische en antibacteriële bestanddelen bevat, is het ook goed bij urineweginfecties en artritis (samen met cranberries).

Je kunt prei op vele manieren eten: stomen, roerbakken, in de soep, in een omelet of groentetaart met spekjes.

April 2011 - EIEREN, OOK ALS HET GEEN PASEN IS


De tijd is voorgoed voorbij, dat we maar 2 eieren per week “mochten”.
Een ei hoort erbij!

Eigeel heeft de meeste voedingswaarde, vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten en B-vitaminen. Bovendien verhoogt eigeel de stofwisseling en de vetverbranding. Het ondersteunt ook de lever in het ontgiftingsproces. De stof choline in eigeel is heel belangrijk voor onze hersenen en voor het onderhoud van ons zenuwstelsel. Je \"mag\" net zoveel eieren eten als je wil!Een ei bij het ontbijt (bijvoorbeeld gebakken in kokosolie) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel voor de rest van de dag stabieler blijft, waardoor je minder behoefte hebt aan koolhydraten.
Dit betekent o.a. dat je de ochtend door kunt komen zonder tussendoortjes.
Uiteraard bevatten biologische -, met name de Demeter kwaliteit eieren, de meeste van bovengenoemde stoffen.

April 2011 - ZE ZIJN ER WEER: ASPERGES!

Of je er nu van houdt of niet, feit is dat asperges heel gezond zijn.
Wilde asperges worden al eeuwen gebruikt vanwege het saponine, dat ontstekingsremmend werkt en kanker voorkomt. Tevens helpen ze de bloeddruk laag te houden en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Asperges bevatten weinig calorieën, maar wel: vitamine K, flink wat foliumzuur en de vitamines C, A en B-complex. Ook leveren ze veel gezonde vezels en de ideale ratio calcium-magnesium voor het lichaam.

Zoals bij velen bekend, zijn asperges een aanrader voor mensen die teveel vocht vasthouden en zijn ze erg goed als je artritis en reuma hebt. Ze kunnen zelfs nierstenen oplossen.
Moeders met een kleine baby kunnen in het seizoen regelmatig asperges eten, want ze bevorderen de melkproductie.

Eet asperges zo vers mogelijk om van bovenstaande voordelen te profiteren en schil ze alleen als er een te houtachtige, vezelige schil omheen zit. Wat ook lekker is, is ze af laten koelen en in een salade doen.

Maart 2011 - BEREID JE GEZOND VOOR OP DE ZOMER!


De lente staat voor de deur en heel af en toe laat de zon zich al even zien.
Ga alvast zo vaak mogelijk in de zon zitten, maar niet te lang. Begin met 10 minuten, dan 15 enz. en draag géén zonnebril.
\"zon2\"

Zo kan je lichaam alvast een voorraad melanine aanleggen, dat je straks, als de zon sterker wordt, beschermt zodat je huid niet verbrandt.
Laat zoveel mogelijk huid bloot, want het belangrijke vitamine D wordt in de huid gevormd.

Brillen en contactlenzen beroven je bovendien van energie door een deel van de ultraviolette stralen die door de ogen naar de pijnappelklier stromen, te blokkeren. De pijnappelklier is de schakelaar van de hypofyse die het verouderingsproces controleert. Melatonine is het belangrijkste hormoon dat door de pijnappelklier wordt geproduceerd. Maar ook serotonine maakt hij aan, dat zorgt voor een goed humeur en depressie buiten de deur houdt!

Zonlicht verhoogt de productie van melatonine. En zonlicht helpt om onderhuids vet sneller te verbranden. Doe je (zonne)bril af wanneer je in de zon zit, want de pijnappelklier wordt gestimuleerd door licht dat via de ogen het lichaam binnenkomt.

Zo kun je (zonder het gebruik van kankerverwekkende zonnebrandmiddelen) een hele zomer lang genieten van een gezonde zon, geleidelijk een prachtig natuurlijk bruin tintje krijgen en voldoende vitamine D vormen voor een winter zonder verkoudheid, griep en vele andere ziekten.
Om de huid soepel te houden - de zon heeft een wat uitdrogend effect - kun je wat natuurlijke sheabutter, kokosolie of arganolie smeren.
Ook met je voeding kun je het natuurlijke bruiningsproces ondersteunen: Je kunt heerlijke groenten eten die veel bètacaroteen bevatten, zoals wortel, zoete bataat, tomaten, paprika en spinazie.
Zo laat je jezelf gezond stralen!

Februari 2011 - KURKUMA - EEN VAN DE GEZONDSTE SPECERIJEN

Kurkuma is een Indiase specerij, die het goed doet in allerlei Oosterse gerechten. Nasi, bami, macaroni, wokschotels, you name it. Het is ook onderdeel van het kerrie-kruidenmengsel.
Gebruik het regelmatig, want het is een zeer gezonde specerij. Het zorgt ervoor dat kankercellen niet meer verder kunnen groeien en afsterven. Het voorkomt zo\'n beetje alle soorten kanker, met name borstkanker en darmkanker.

Kurkuma, goedkoop, makkelijk te gebruiken, met een zeer krachtige gezondheidsboost.

Januari 2011 - ALWAYS COCA COLA....?


Het \"geheime\" recept van coca cola is uitgelekt. En wat blijkt?
Een van de ingrediënten, degene die het bruine kleurtje aan het drankje geeft, wordt altijd \"caramel kleuring\" genoemd. Alsof het om een natuurlijk stofje zou gaan, zoals gebrande suiker. Nou, niet dus.Het blijkt dat ze voor het bruine kleurtje suiker laten reageren met ammonia en sulfiet, wat een zeer giftige stof oplevert. Deze stof veroorzaakt in zoogdieren kanker, zoals longtumoren en leukemie. Dus: Never Coca Cola!

December 2010 - GROENE THEE, goed idee


Het is gezonder om groene thee te drinken, dan zwarte thee. Het gaat om dezelfde thee, alleen is groene thee niet gefermenteerd, waardoor de voedingsstoffen, de zogenaamde catechinen, beter bewaard blijven. Deze stoffen verwarmen je lichaam en laten zo vet verdwijnen.
\"images\"
Groene thee heeft een zeer reinigende werking, ideaal als voorjaarskuur.

Groene thee: Beschermt tegen hart- en vaatziekten, helpt bij reumatische klachten, heeft een vochtafdrijvende werking en stimuleert de spijsvertering, bevordert dus de vetverbranding. En geeft het sein: ik heb geen honger.
(Overigens bevat zwarte thee ook gezonde stoffen, maar dan weer andere).Groene thee bitter? Zorg er voor dat je water vóór het opgieten van de kook af is, dan wordt hij niet zo bitter en blijven de gezonde stoffen bewaard. Er zijn vele lekkere soorten, zelf ben ik helemaal weg van het merk Revolution, \"Tropical Green Tea\", of de variant met Acai. Niet biologisch, wél hoge kwaliteit, verkrijgbaar bij koffie- en theespeciaalzaken.
Als je echt af wilt vallen, drink dan gewoon lekker de hele dag groene thee! Het helpt vet verbranden.
Denk er wel aan dat groene thee cafeïne bevat, al is dat zo\'n 70% minder dan in koffie.

November 2010 - NOG MEER REINIGINGSTIPS

Onze lever heeft het zwaar te verduren: al eet je in het algemeen gezond, overal loeren giftige stoffen, die je lever extra belasten. Zoals in het drinkwater, de lucht die we inademen, pesticiden in je voeding. Als de lever zijn werk niet meer aankan, kan er o.a. meer vet opgeslagen worden.
Het Goede Nieuws \"Wink\"is: je kunt je lever een handje helpen. Door het eten van \"bittere\" voedingsmiddelen, zoals grapefruits (vooral de witte velletjes) en witlof (vooral de bittere kern - niet wegsnijden dus).Of volg eens de Ayurvedische methode: Kook 1 liter gevitaliseerd water 20 minuten op laag vuur. Doe in een thermoskan en drink gedurende de dag telkens twee slokjes, zo heet mogelijk. Je kunt ook nog een stukje gember in de knofloofpers doen, dit boven het water uitknijpen voor extra ontgifting. Je lever zal je dankbaar zijn!

Oktober 2010 - EEN HOOFDROL VOOR DE TOMAAT

Dat tomaten gezond zijn weet iedereen.
Nu hebben wetenschappers ontdekt dat een bepaalde stof \"\"in tomaat daadwerkelijk kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ze verlagen namelijk\"\" de hoeveelheid circulerende bloedvetten. Op zich zijn deze bloedvetten niet gevaarlijk, maar samen met andere risicofactoren kunnen ze dit wel worden.

Het effect geldt voor alle geconsumeerde tomaten, dus niet alleen verse, maar ook die in tomatenpuree. Waarbij het natuurlijk een feit is, dat zongerijpte, volrode tomaten van de koude grond de meeste echte \"levenskracht\" bevatten.
In voorjaar en zomer zou je zeker regelmatig tomaat moeten nuttigen: het vormt een natuurlijke zonnebescherming in je lichaam!

September 2010 - De helende kracht van verse gember

De grappig uitziende wortel gember wordt al eeuwen gebruikt voor van alles en nog wat, van pijnlijke gewrichten door arthritis, tot spijsverteringsproblemen.

 Wagenziekte – gebruik 20 minuten voordat je op reis gaat een kop hete thee of water met een kwart theelepel verse gember.

Migraine? Als je hoofdpijn op voelt komen, doe je een derde theelepel gember in een beker heet water of thee en de hoofdpijn zal zich niet verder ontwikkelen.
Arthritis – Het zelfde recept als bij migraine.  Gember blokkeert de pijn, de zwelling en de ontsteking die door prostaglandines veroorzaakt worden.  Neem elke dag water of thee met een halve theelepel verse gember.

Ook bloedstolsels worden voorkomen door het regelmatig gebruiken van gember. Neem de beste kwaliteit, verse gember die je kunt vinden, deze is veel werkzamer dan gedroogde.

Augustus 2010 - POMPOEN - IN HET NAJAARSSEIZOEN


 
Pompoen is een smakelijke en gezonde herfsttraktatie.
Pompoen bevat - je ziet het aan z\'n oranje kleurtje - caroteen, wat goed is om oogaandoeningen te voorkomen en voor het versterken van je immuunsysteem.  Verder: lycopeen, vitamine C, vezels....dit is een \"superfood\".
En de pitjes ook - ze schijnen prostaatkanker te kunnen voorkomen. Geroosterd zijn ze heerlijk op een boterham.
Kijk voor een heerlijke herfstsoep met pompoen en andere oranje groenten bij Recepten.

Juli 2010 - KLEIN MAAR FIJN GROEN RAKKERTJE - PETERSELIE


Om in de winter je vitamine C inname te verhogen om de kans op verkoudheid te verkleinen, denken we vaak het eerste aan citrusvruchten. Klopt, en daarom heb ik ze hieronder beschreven.
Een nadeel is echter, dat citrusvruchten niet van \"lokaal\" komen en eigenlijk een verkoelende werking hebben - precies goed voor de bevolking van de warme gebieden waar ze vandaan komen.
Gelukkig kunnen we ook \"van dichtbij\" vitamine C halen: plant een peterselieplantje in je tuin of op je balkon. Dit kleine groene smaakmakertje bevat 3x zoveel vitamine C als een sinaasappel en 2x zoveel ijzer als spinazie.
Verder bevat peterselie 330 mg calcium per 100 gram, geweldig toch!

Dit kruid helpt trouwens ook om knoflooksmaak- en geur te neutraliseren.

Juni 2010 - KOKOSOLIE - VET LEKKER EN GEZOND!

Als het over vet gaat, spant kokosolie de kroon als gezondste en minst dikmakend.Kokosolie bevat voornamelijk vetzuren met middellange ketens; deze worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd waardoor vitaminen, mineralen en eiwitten beter worden opgenomen.
Kokosolie draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen en het is goed voor diabetici omdat de insuline efficiënter kan werken.
Kokosolie verlaagt een hoge bloeddruk.
Het verzadigt sneller (omdat het verzadigd vet is) én langer waardoor je minder gaat eten en het wordt niet als vet opgeslagen. Het kan dus goede diensten bewijzen om op gewicht te blijven of gewicht te verliezen en vet te verbranden.
Kokosolie is een stabiel vet dat tot hoge temperaturen verhit kan worden, zonder dat het schadelijke stoffen (acrylamiden) vormt.
Kokosolie bevat laurinezuur, dit elimineert bacteriën, virussen en schimmels in ons lichaam.

Ook uitwendig bewijst kokosolie goede diensten: het maakt de huid rustig bij eczeem (psoriasis), jeuk, droge huid en schimmelinfectie.

Mei 2010 - RODE BIETENSAP EN HOGE BLOEDDRUK


Lekker is het misschien niet, maar het regelmatig drinken van een glas vers sap van rauwe rode bieten is heel gezond!
Het is met name goed om een hoge bloeddruk weer snel in balans te brengen.
De werkzame stof in rode bieten, betaïne, is een zeer sterke anti-oxidant.
Voor de smaak kun je een andere groente meepersen, denk aan wortel, selderij, appel, sinaasappel.
Rauwe rode bietensap bevat veel kalium, is dus een goede reiniger en helpt het lichaam overtollig vet te verbranden.

Heb je geen sappers, overweeg dan om er eentje aan te schaffen; daar heb je de rest van je leven profijt van. Het eten van de rauwe groente in blokjes is ook goed.

April 2010 - GRAPEFRUIT


Grapefruits zijn super! Ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen en mineralen en de lijst aantoonbare gezondheidsvoordelen wordt steeds langer.
Grapefruits zijn een uitstekende bron van vitamine C, dit helpt het immuunsysteem ondersteunen en kan de symptomen van een verkoudheid verminderen, maar ook astma, osteoartritis en reuma.
Behalve vitamine C bevatten grapefruits ook grote hoeveelheden potassium, vitamine A en vezels. Grapefruit bevat ook pectine, een oplosbare vezel die je bloedvaten schoonhoudt. Rode grapefruit bevat bovendien lycopeen, een belangrijke anti-oxidant.
Het drinken van 2-4 glazen grapefruit- of appelsap verlaagt het risico op nierstenen en ontgift de lever. Nog beter is het de hele vrucht te eten.
Let op: dit geldt niet voor sinaasappelsap, dat blokkeert juist de lever!

Behalve dat grapefruits je gezond houden, kunnen ze ook helpen om gewicht te verliezen. Ze bevatten narangenine, een stofje dat de lever aanzet tot het afbreken van vet. Eet maximaal 1 grapefruit per dag, want er zitten ook suikers in.
Tip: Neem samen met dit fruit ook altijd een paar korreltjes kristalzout om een teveel aan kalium te neutraliseren.

NB: Als je medicijnen inneemt, overleg het gebruik van grapefruit dan eerst met je arts. Of misschien wil je liever voor de apotheek van Moeder Natuur kiezen en de medicijnen opgeven.....

Maart 2010 - DAGJE ZONDER VLEES? TOCH LIEVER GEEN TOFU!


Tegenwoordig is vlees eten \"not done\". Slaat nergens op! Vlees is goed voor ons, met name het vette vlees en de organen. En dat het eten van vlees \"de aarde uitput\" is nog grotere onzin, bedacht door mensen die ons graag ziek en zwak zien.
Neem in elk geval nooit je toevlucht tot tofu, sojamelk of burgers op basis van (niet-gefermenteerde) soja.
-soja bevat fyto-oestrogenen en deze kunnen de vruchtbaarheid bij vrouwen verstoren én borstkanker veroorzaken
-soja verhoogt de behoefte aan vitamine B12 (zit in vlees)
-soja bevat fytinezuur, deze verlaagt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Aldus kan het o.a. groeiachterstand bij kinderen veroorzaken.
-sojabonen uit de V.S. kunnen Hexaan bevatten, een zeer gevaarlijk gif dat gebruikt wordt om de bonen te weken. Bovendien kan het om genetisch gemanipuleerde soja gaan en dat willen we natuurlijk al helemáál niet.

Eieren zijn ook lekker en - mits biologisch - bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Vegetarisch eten is een keuze (alhoewel....we worden wel erg \"bewerkt\" om vlees af te wijzen); zelf denk ik dat vis of vlees eten voor veel mensen goed is. Kies alleen onbewerkt vlees van dieren die met gras gevoerd zijn. Vlees uit de \"gangbare sector\", dus niet biologisch, bevat groeihormonen, antibiotica en nog veel meer troep. Laat dat maar liever liggen!

Maart 2010 - ZOETE AARDAPPEL - SMAAKVOL EN GEZOND


Naar het schijnt destijds door Columbus naar Europa gebracht vanuit tropische delen van de V.S. Ze bevatten hoge gehaltes aan vezels, proteïnen, vitamine A en C, ijzer en calcium. Eet de zoete bataat bij voorkeur mét schil, daarin bevindt zich het zogenaamde Cajapo, dat de bloedsuikerspiegel in balans brengt.
Ook zwangeren plus degenen die zwanger willen worden, hebben goede reden om zoete bataten te eten, omdat ze foliumzuur bevatten.
Ze kan verder op alle manieren klaargemaakt worden, als gewone aardappels, maar zijn sneller beetgaar (10 minuten).
Heerlijk in stoofschotels! Dan laatste 10 minuten toevoegen, voor behoud van vitaminen.

Februari 2010 - SNOEP GEZOND - EET EEN APPEL


De oude wijsheid van vroeger wordt nog eens extra bewaarheid met wéér nieuwe gezondheidsvoordelen van het eten van een lekker appeltje.

Dat appels bomvol vitamine C zitten en dat de schil veel vezels zoals pectine bevat, die de spijsvertering bevorderen en je bloedsuiker op peil houden, wisten we natuurlijk al.

Nu schijnen in het sap van een appel bepaalde anti-oxidanten en flavonoïden te zitten, die een gunstige invloed hebben op je hersenen: ze bevorderen de communicatie tussen de hersencellen onderling. Bewezen is nu dat door het drinken van vers appelsap - 2 glaasjes per dag - Alzheimer kan worden voorkomen, de ziekte niet verder ontwikkelt of zelfs teruggedraaid kan worden.
Appels helpen de lever om schoon te blijven en dat doen met name de bittere pitjes, dus eet die ook altijd mee.
Dus de hele vrucht eten, mét schil en pitjes. Per dag 1 appel is overigens voldoende.

Januari 2010 - KANEEL - EEN KRACHTIG SPECERIJ

Als je dan toch \'s morgens vóór je ontbijt een appel eet - wat ik je van harte aanbeveel - strooi er dan een snufje kaneel overheen.
 Niet alleen heeft kaneel een krachtige antioxidatieve en antimicrobiële activiteit, de specerij helpt ook de bloedsuikerspiegel te verlagen. Een hoger niveau van insuline betekent minder gebruik van bloedsuiker en suiker wordt in het lichaam opgeslagen als vet; kaneel kan dus bijdragen aan gewichts- en vetverlies. Tevens voorkomt kaneel het ontstaan van maagzweren. 

December 2009 - PAS OP VOOR ANTI-AANBAK PANNEN

Pannen met een Teflon- of andere laag, (van o.a. Tefal) worden geproduceerd met PFOA, een zeer giftige stof. Alhoewel PFOA alleen gebruikt voor het productieproces en niet in de uiteindelijke producten teruggevonden zou moeten worden, is de stof in de bloedbaan van 95% van de Amerikanen getraceerd. Met vele kwalijke gevolgen voor de gezondheid: Leverkanker, schildklierproblemen, verzwakt immuunsysteem, miskramen zijn maar enkele voorbeelden.
Ga dus bij de betere huishoudzaak op zoek naar pannen waar deze stof niet inzit, bijvoorbeeld van het merk Greenpan of Scanpan.
Overigens wordt deze stof ook toegepast om kleding, meubels en vloerbedekking een \"anti-vlekken\" bescherming te geven. En wordt het toegepast in vetvrije voedselverpakkingen. Hoog tijd om deze stof te verbieden!

November 2009 - WATERKERS, EEN KRACHTPATSERTJE!


Onderzoek heeft aangetoond dat waterkers een gunstige invloed heeft op kankercellen. In het kort: het voorkomt dat een tumor van meer bloed en zuurstof voorzien wordt, zodat de kankercellen afsterven. Het effect is aangetoond bij borstkanker, maar waarschijnlijk zal verder onderzoek aan kunnen tonen dat ook andere soorten kanker hiermee behandeld en/of voorkomen kunnen worden.
Waterkers bevat vele mineralen zoals zwavel, mangaan, jodium, ijzer (geneest bloedarmoede), koper, calcium en de vitamines A, B, C en E. Het neutraliseert zure afvalprodukten in het bloed en zuivert inwendig weefsel en de huid (acné).

Waterkers is te koop bij natuurwinkels, verpakt in plastic zakjes (bij thuiskomst meteen in een aardewerk of glazen bakje overdoen, zodat de energie zich weer op kan bouwen).
Het groene plantje smaakt wat bitter en kan als sla gegeten worden, gemengd met rauwkost en dressing. Of maak er in de blender een smoothie van.

Oktober 2009 - WATER IS GOED, MAAR HET BESTE IN GLAS

Dat er BPA (bisphenol A) in plastic waterflessen, babyflessen en andere plastic verpakking zit, is al langer bekend. BPA is een industriële chemicalie die plastic hard maakt, maar gaat lekken in het voedsel waar het mee in aanraking komt. Ook blikken zijn vaak aan de binnenkant bekleed met dit soort plastic, dus vermijdt groente, fruit en babyvoeding uit blik. BPA verstoort de hormoonbalans en maakt agressief.
Het verstoort de ontwikkeling bij kinderen, het voortplantingssysteem (vernietigt sperma) en de hersenen. Nóg een goede reden om verse groenten en fruit te eten en je water in een glazen fles te bewaren.

Een vraag over voeding, gezondheid, afvallen? Via Gratis Adviseurs kun je al je vragen stellen en je krijgt snel antwoord!
Ook Puuretenenleven is adviseur in de rubriek Natuurlijke voeding.

www.GratisAdviseurs.nl

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN