Menu
A+ A A-

Babytijd

Het belang van een goede babytijd

Dit is mijn persoonlijke visie: De hedendaagse discussie over moeders die zo snel mogelijk na de bevalling weer aan het werk zouden moeten - liefst fulltime vanwege de carrièrekansen - gaat volledig voorbij aan de behoeften van een kind.
Een verblijf van meerdere dagen per week in een kinderdagverblijf zou de sociale vaardigheden gunstig beïnvloeden. Echter, sociale vaardigheden, zoals het kunnen delen van speelgoed, het rekening houden met anderen, zijn nog niet van toepassing op jonge kinderen; ze zijn nog helemaal in hun eigen wereldje en op zichzelf gericht. Ze spelen misschien samen, maar het is ieder voor zich. Pas vanaf een jaar of 4, 5, gaan kinderen de ander 'zien', krijgen ze behoefte om met anderen in contact te zijn. Elk kind heeft zijn eigen 'agenda', een individueel tempo waar het ontwikkeling betreft.
Het kind zou in een kinderdagverblijf 'eerder zelfstandig' zijn. Echt een trend, kinderen moeten steeds vroeger, steeds meer kunnen en daarbij liefst ook nog uitblinken, zodat we trots op ze kunnen zijn. Is het kind zelf hierbij gebaat?
Het tijdstip voor elk stapje in de ontwikkeling, mag het kind liefst bepalen zonder inmenging van buitenaf.
Jonge baby’s die dagelijks in een crèche verblijven, kunnen een gevoel van eenzaamheid of minderwaardigheid ontwikkelen. Ze kunnen niet redeneren, alleen 'voelen' dat het niet goed is en conclusies trekken “mama is er niet, ik word aan vreemden overgeleverd, het klopt niet! Ik deug niet, ik ben het niet waard om van te houden, anders was ik wel bij mijn moeder”. Hier merken wij niets van, maar in psychologische zin heeft zo’n gebeurtenis diepgaande gevolgen voor het verdere leven van dit kind; er wordt, noodgedwongen, een pantser in het leven geroepen, dat het kind de rest van zijn leven zal 'beschermen' tegen nog meer pijn.
De keerzijde (dus van binnen) van dit pantser: een gevoel van afgesneden zijn van de wereld, van er niet bij horen, van leegte......
Dit gevoel van leegte kan een leven lang blijven bestaan. Vooral op latere leeftijd proberen mensen deze leegt 'op te vullen' met eten. Zolang je eet, voel je je tevreden, veilig, beschermd. Hoe zoeter en vetter, hoe beter het werkt......

Er is veel literatuur over bovengenoemde materie. Kijk onder 'literatuurlijst' voor een lange lijst van boeken die er over het ontstaan van de baby- en kinderhersenen geschreven zijn.

Boek


Tevens is er sinds begin 2009 een boek uit het Engels vertaald, getiteld "Waarom liefde zo belangrijk is", ondertitel "Hoe de liefde voor je baby zijn hersenen vormt", de schrijfster is Sue Gerhardt. In dit boek wordt op een wetenschappelijke basis de link gelegd tussen onze ervaringen in de babytijd en hoe die van invloed zijn op ons volwassen leven. Op de achterflap:

"Dit boek verklaart waarom de liefde van ouders voor hun kind onmisbaar is voor de ontwikkeling van de hersenen vroeg in het leven, vooral voor de ontwikkeling van het emotionele en het sociale brein. Psychotherapeute Sue Gerhardt laat overtuigend zien hoe belangrijk die eerste relaties in het leven van een baby zijn en hoe ons volwassen leven nog steeds beïnvloed wordt door onze jeugd, ondanks het feit dat we ons niets van onze babytijd kunnen herinneren. Ze toont aan dat er specifieke "paden in het brein" zijn die bepalen hoe we stress ervaren en die bijdragen aan aandoeningen en stoornissen als anorexia, verslaving en antisociaal gedrag. Hiermee geeft ze een levendig en toegankelijk overzicht van recente ontdekkingen op het gebied van neurowetenschap, psychologie en psychoanalyse".

Weteschappelijk onderzoek


"Baby's van 3 maanden ervaren stress wanneer ze naar een kinderdagverblijf worden gebracht. Ouders zouden hun kind pas op zijn vroegst op 1-jarige leeftijd naar de opvang moeten brengen, en niet vaker dan 3 keer per week". In de Volkskrant (zaterdag 29 mei 2010) staat een artikel over de orthopedagoge Ester Albers, die volgende maand aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert op onderzoek naar baby's in de kinderopvang. De conclusie van haar bevindingen: "De overgang van thuis naar een kinderdagverblijf is voor een baby'tje stressvol, omdat het aan zoveel nieuwe prikkels wordt blootgesteld....De verhoogde cortisolwaarden bij baby's op de crèche bevestigen dat".

Diverse media


Een ander belangrijk punt: Kinderdagverblijven worden vaak enkel opgezet voor financieel gewin: er wordt veel subsidie van de overheid opgestreken. Het welzijn van - vaak hele jonge, kwetsbare kinderen - zal deze dagverblijven (g)een zorg zijn. Kijk ook eens op de website: http://www.dagdagkinderdagverblijf.info, voordat je besluit je eigen baby naar zo'n kinderdagverblijf te brengen.

Vaccineren


Ook belangrijk: Vaccineren is niet nodig. Kort maar krachtig: je baby kan zijn eigen gezonde immuunsysteem opbouwen. Geef borstvoeding (de eerste 1,5 à 2 jaar) véél liefde en verder verse, biologische voeding. 
Iedereen kan zelf bedenken dat een baby die gezond ter wereld komt, niet een injectie met een cocktail van virussen, metalen en weet ik wat nog meer nodig heeft om gezond op te kunnen groeien.

Wil je direkt meer weten waarom NIET vaccineren: Kijk hier wanttoknow.nl/gezondheid/vaccinaties-gezondheid/vaccinbedrog-is-voorbij en hier: www.niburu.co en hier: www.niburu.co

Aanbevolen literatuur

GEBOREN WORDEN ZONDER PIJN. Auteur: Frédérick Leboyer. Uitgeverij Servire, 1989.


LICHAAMSTAAL VAN DE GEBOORTE. Auteurs: Michel Odent, Harrie Biemans, Saskia van Rees. Uitgeverij Bert Bakker 1983.


OP ZOEK NAAR HET VERLOREN GELUK - Fundamentele zaken over de menselijke natuur die wij tot onze eigen schade ontkennen. Auteur: Jean Liedloff. Uitgeverij Servire, 1986.


EVA’S ONTWAKEN - Over de opheffing van emotionele blindheid. Auteur: Alice Miller. Uitgeverij Unieboek, 2002. 
Alle boeken van Alice Miller zijn de moeite waard.


HET MISKENDE KIND IN ONSZELF. Auteur: Gaby Stroecken. Uitgeverij Acco, 1994.


DOKTER KORCZAK, IK STIK IN DE KLAS - leven en leren met kinderen. Janusz Korczak en het onderwijs. Auteur: Kees Waaldijk en Nelianne de Boer. Uitgeverij Schalmei-Steenwijk, 1987

.
WEG MET DE OPVOEDING. Auteur: Rene Görtzen. Uitgeverij Boom, 1984
IN VRIJHEID LEREN. Auteur: Rebeca Wild. EEN AANRADER VOOR IEDERE OUDER!!! Uitgeverij Altamira, 1994.


HET EERSTE JAAR, DE EERSTE DAG, de kinderen Nikitin. Auteur: Boris en Lena Nikitin. Uitgeverij Meulenhoff Informatief, 1979.


WAAROM LIEFDE ZO BELANGRIJK IS - Hoe de liefde voor je baby zijn hersenen vormt. Auteur: Sue Gerhardt. Uitgeverij Scriptum Psychologie, 2009.
LEKKER SLAPEN ZONDER HUILEN, een lieve methode om je baby 's nachts te helpen doorslapen. Auteur: Elizabeth Pantley. Uitgeverij Scriptum Psychologie, 2010.
OUDERSCHAP VANUIT JE HART - Een natuurlijke visie op ouderschap, dragen van je kind, slapen, borst(op)voeding, voedselallergie en vele andere onderwerpen. Auteur: Lida van Ruijven-Bank. 
Uitgeverij Akasha, 2009.
VACCINATIE. Auteur: Vera Scheibner. Uitgeverij Lemniscaat, 2008
WAT JE NIET VERTELD WORDT OVER VACCINATIES. Auteur: Anneke Bleeker. Uitgeverij Succesboeken.
VACCINATIES DOORGEPRIKT - Informeer jezelf en kies dan het beste voor je kind. Auteur: Cisca Buis. Uitgeverij Ankh-Hermes, 2010.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Login or REGISTREREN