Babytijd
- Hits: 8284
Het belang van een goede babytijd
Dit is mijn persoonlijke visie: De hedendaagse discussie over moeders die zo snel mogelijk na de bevalling weer aan het werk zouden moeten - liefst fulltime vanwege de carrièrekansen - gaat volledig voorbij aan de behoeften van een kind.
Een verblijf van meerdere dagen per week in een kinderdagverblijf zou de sociale vaardigheden gunstig beïnvloeden. Echter, sociale vaardigheden, zoals het kunnen delen van speelgoed, het rekening houden met anderen, zijn nog niet van toepassing op jonge kinderen; ze zijn nog helemaal in hun eigen wereldje en op zichzelf gericht. Ze spelen misschien samen, maar het is ieder voor zich. Pas vanaf een jaar of 4, 5, gaan kinderen de ander 'zien', krijgen ze behoefte om met anderen in contact te zijn. Elk kind heeft zijn eigen 'agenda', een individueel tempo waar het ontwikkeling betreft.
Het kind zou in een kinderdagverblijf 'eerder zelfstandig' zijn. Echt een trend, kinderen moeten steeds vroeger, steeds meer kunnen en daarbij liefst ook nog uitblinken, zodat we trots op ze kunnen zijn. Is het kind zelf hierbij gebaat?
Het tijdstip voor elk stapje in de ontwikkeling, mag het kind liefst bepalen zonder inmenging van buitenaf.
Jonge baby’s die dagelijks in een crèche verblijven, kunnen een gevoel van eenzaamheid of minderwaardigheid ontwikkelen. Ze kunnen niet redeneren, alleen 'voelen' dat het niet goed is en conclusies trekken “mama is er niet, ik word aan vreemden overgeleverd, het klopt niet! Ik deug niet, ik ben het niet waard om van te houden, anders was ik wel bij mijn moeder”. Hier merken wij niets van, maar in psychologische zin heeft zo’n gebeurtenis diepgaande gevolgen voor het verdere leven van dit kind; er wordt, noodgedwongen, een pantser in het leven geroepen, dat het kind de rest van zijn leven zal 'beschermen' tegen nog meer pijn.
De keerzijde (dus van binnen) van dit pantser: een gevoel van afgesneden zijn van de wereld, van er niet bij horen, van leegte......
Dit gevoel van leegte kan een leven lang blijven bestaan. Vooral op latere leeftijd proberen mensen deze leegt 'op te vullen' met eten. Zolang je eet, voel je je tevreden, veilig, beschermd. Hoe zoeter en vetter, hoe beter het werkt......
Er is veel literatuur over bovengenoemde materie. Kijk onder 'literatuurlijst' voor een lange lijst van boeken die er over het ontstaan van de baby- en kinderhersenen geschreven zijn.